Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Zoeken naar prehistorisch grafveld in Hengelo

371107 radio archeoloog

HENGELO In Broek-Noord wordt gezocht naar een prehistorisch grafveld. Inmiddels zijn al de sporen van een spieker gevonden, een bijgebouwtje bij een boerderij voor de opslag van granen. De archeologische werkgroep van Museum Hengelo is bij het graafwerk betrokken, waarbij systematisch wordt gezocht naar paalsporen.

Al eerder zijn er sporen uit de ijzertijd aangetroffen. We hopen nu een volledige nederzetting te vinden, met een grafveld , zeggen Hans en Ellen Beerens van de werkgroep. De opgravingen staan onder leiding van een professionele archeoloog. De locatie wordt niet bekend gemaakt, om te voorkomen dat buitenstaanders er ook gaan zoeken. Op de nationale archeologiedag op zaterdag 13 oktober, kan een kijkje op de graafplek worden genomen.

Het eerste ruwe werk wordt door een graafmachine gedaan. Vervolgens begint het onderzoek, waarbij parallel aan elkaar lange sleuven worden gegraven. Worden er sporen gevonden, dan worden de coördinaten vastgelegd en gaat er weer letterlijk zand over. Scherven worden bewaard. Volgens Hans Beerens gaat het om een grote opgraving van 400 bij 100 meter.
In Broek-Noord zijn in 2010 ook al eens archeologische opgravingen gedaan, waarbij paalsporen en scherven werden gevonden. Die overblijfselen liggen in het archeologiefiliaal van Museum Hengelo aan de Marktstraat, als onderdeel van de expositie Van steppe tot Stork. De werkgroep richtte de tentoonstelling in om de Hengelose historie vóór de industrialisatie met de komst van Stork te belichten.
Daarbij is een groot aantal vondsten te zien, met als oudste voorwerp een 70.000 jaar oude vuistbijl van een neanderthaler, die bij het toenmalige Hollandse Signaal is gevonden. Ook de schedel van Hengelo , in 1936 aangetroffen bij het graven van de petroleumhaven en daterend van zo n 300 v.Chr., ligt er.
Veel aandacht is er voor het Huys Hengelo, waarvan veel restanten bewaard zijn gebleven. En een plattegrond uit 1832 vermeldt de namen en beroepen van alle Hengeloërs in het toenmalige dorp met 200 huizen. Interessant voor Hengeloërs die hier al generaties lang wonen , zegt Beerens.
Er is ook eens serie lezingen over verschillende facetten van de Hengelose geschiedenis georganiseerd, op elke derde donderdagavond van de maand. Op 12 oktober houdt de Hengelose archeoloog Norbert Eeltink een inleiding over de achtergronden van de botten die in 2014 bij het onderzoek naar het eerste Lambertuskerkje op de Oude Algemene Begraafplaats aan de Bornsestraat zijn opgegraven.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.