Het college van B en W reageert daarmee op vragen van de SP, die om zo n onderzoek heeft gevraagd. Voorbeelden zijn Groningen en Zutphen. Mocht dat gebeuren, dan zal onder meer de Stadsbank Oost daar niet blij mee zijn. Die stelt namelijk ook bewindvoerders aan en die krijgen dezelfde vergoeding als commerciële bewindvoerders.
Het aantal Hengelose huishoudens dat bewindvoering nodig heeft is de laatste jaren enorm gestegen, en daarmee ook de kosten. In 2012 waren er 140 huishoudens die een bewindvoerder hadden; dat kostte de gemeente bijna 167.000 euro. Dat aantal was vorig jaar gegroeid tot 766 huishoudens, waarvoor de gemeente ruim één miljoen euro voor bewindvoerders uitgaf. De Stadsbank nam daarbij 108 huishoudens, samen 122 inwoners, voor haar rekening. De Stadsbank ontving daarvoor bijna 193 mille.
Door zelf het heft in handen te nemen kunnen de kosten van de bewindvoering dalen en kan de kwaliteit verbeteren, is de insteek van de SP. Het college beaamt dat: Ook in Hengelo hebben we te maken met zeer hoge kosten voor bewindvoering. Als het gemeenten in de praktijk lukt om deze kosten substantieel af te laten nemen, dan zijn we zeker geïnteresseerd om te kijken of dat ook voor onze gemeente mogelijk is.
Zulke ontwikkelingen worden dan ook op de voet gevolgd. En het gaat niet altijd gemakkelijk. Zo is Deventer door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op de vingers getikt over het besluit om gatis bewindvoering aan te bieden, terwijl mensen met een commerciële bewindvoerder geen bijzondere bijstand voor de kosten meer krijgen. Deventer geeft nu aan dat inwoners zelf hun bewindvoerders mogen kiezen, maar de vergoeding van de kosten is nu wél aan een maximum gebonden.
Groningen biedt sinds 1 maart gratis bewindvoering aan en alle lopende bewinden moeten worden omgezet naar een bewindvoerder van de gemeente, anders wordt de bijzondere bijstand stopgezet. Maar het is nog niet duidelijk of de rechtbank daarmee instemt.