Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Schouwburgdirecteur Raoul Boer breekt lans voor beeldende kunst in Hengelo

369860 radio hijsch

HENGELO Als de gemeente nu niet gaat investeren in cultuur en in de binnenstad, dan kan over een paar jaar de laatste ambtenaar het licht uitdoen en de bordjes Enschede-West in de grond slaan. Die waarschuwing kwam van directeur Raoul Boer van de Schouwburg Hengelo tijdens de opening van de overzichtstentoonstelling van kunstschilder Henk Lassche.

Boer oogstte zondagmiddag een daverend applaus van de vele genodigden voor zijn opmerking over die Enschedese bordjes. De expositie met het werk van Lassche hangt in de foyer van de schouwburg. Een mooie ruimte, maar, zo richtte Boer zich tot de gemeente: Neem geen genoegen met de foyer. Creëer een volwaardige plek voor de beeldende kunst. Zeker nu, nu StARTion dicht is en voor HeArtGallery sluiting dreigt.

Kunstcentrum HeArtGallery heeft kort geleden vergeefs bij cultuurwethouder Bas van Wakeren gepleit voor een structurele subsidie van anderhalf ton per jaar. Dat betekent dat het centrum aan de Drienerstraat waarschijnlijk eind dit jaar moet sluiten. De schouwburgdirecteur waarschuwde de gemeente: Denk niet dat autonome beeldende kunst zelf de broek kan ophouden, kan bestaan zonder steun van overheden. Als zelfs cabaret, als zelfs popmuziek moet worden gesubsidieerd en niet zo n beetje ook waarom zou dan uitgerekend beeldende kunst het zonder subsidie moeten redden?

Maar gelukkig doet zich een mooie gelegenheid voor om een plek voor beeldende kunst opnieuw te realiseren, gaf hij aan. Voor de te bouwen replica van het Hijschgebouw op de Markt wordt gezocht naar een goede invulling. Wat ligt er meer voor de hand om daar, bijvoorbeeld op de eerste verdieping een mooie tentoonstellingsruimte in te richten. Samen met de door architect West8 geprojecteerde bewegende objecten kan hiermee, in het hart van de binnenstad, een publiekstrekker van formaat worden gerealiseerd.

En dat is precies wat deze zieltogende gemeente nodig heeft, liet Boer weten. Hengelo heeft zijn boekhouding goed op orde. Al jaren. En natuurlijk is het belangrijk om de begroting sluitend te houden. En natuurlijk vragen ook andere sectoren terecht om aandacht. Maar als er niet geïnvesteerd wordt, komen die Enschedese bordje er over een paar jaar, luidde de waarschuwing. En tot de kopie van het Hijschgebouw er geven wij hier met liefde onderdak aan die nu nog verweesde beeldende kunst.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.