Het verwijderen van de 225 hondenuitlaatplekken (hups) in Enschede gaat door. Het college denkt er niet aan om de hondenbelasting te verlagen. Er komen extra hondenpoepafvalbakken in de stad: twintig stuks.
1500 Enschedeërs zetten hun handtekeningen tegen hondenbelasting. Initiatiefneemster Mieke Oude Munnink overhandigde de petitie maandag in het stadhuis aan commissievoorzitter René Kreeft. Maar zal het de politieke verhoudingen veranderen? Het college wil niets weten van een verlaging van hondenbelasting, laat staan het afschaffen ervan.
Het verwijderen van de 225 poepveldjes met houtsnippers is een afspraak in het coalitieakkoord tussen Burgerbelangen, D66, VVD, PvdA en ChristenUnie. Het is niet zozeer een financiële keuze: het verwijderen en omvormen kost ook geld en de bezuiniging is daarna hooguit 86.000 euro per jaar. Het is een een politieke overtuiging: hondenbezitters moeten hondenpoep zelf opruimen.
Het college vindt de hups onhygiënisch aandoende verzamelplekken van poep en poepzakjes en wil voldoende hondenvoorzieningen in de stad aanbieden. De 22 hondenrenvelden (omheinde grasveldjes waar honden los mogen lopen) en de honderden hondenpoepafvalbakken blijven bestaan. De afvalbakken wil de gemeente uitbreiden met twintig stuks, zodat er nooit meer dan 350 meter afstand zit tussen twee bakken.
De bezuiniging op hondenuitlaatplekken in de stad is voor inwoonster en hondeneigenaar Mieke Oude Munnink de druppel. Ze startte een online petitie tegen hondenbelasting, die bijna 1500 keer werd getekend. Enschede ontvangt elk jaar ruim 900.000 euro aan hondenbelasting. Als de hups zijn weggehaald gaat slechts 2 ton nog naar hondenvoorzieningen.
Oude Munnink vindt dat de belasting in ieder geval moet worden verlaagd met het verschil van die 7 ton. Dat zou betekenen dat een hondeneigenaar niet 82 euro maar zo'n 18 euro per jaar moet betalen. "De hond is nu een melkkoe", zei Oude Munnink maandag na overhandiging van de petitie.
Het college ontkent dat niet. In antwoord op schriftelijke vragen van raadsleden Ayfer Koç (CDA) en Erwin Versteeg (toen PVV, nu eenmansfractie) benadrukt het college dat hondenbelasting geen doelbelasting is. Het geld wordt - dat mag - dus ook grotendeels voor algemene uitgaven gebruikt.
Hoewel de gemeenteraad pas later in het najaar over de hondenbelasting buigt, hebben Koç en Versteeg inmiddels aanvullende vragen gesteld. Ze willen weten hoe de maatregel zich verhoudt tot het Enschede Akkoord, waarin een schone omgeving als een van de belangrijkste prioriteiten van Enschedeërs uit de bus komt. De raadsleden vrezen een toename van hondenpoepoverlast.
Eerder vroegen Koç en Versteeg al of een verlaging van de hondenbelasting aan de orde is, maar daar wil het college niet aan. "We gaan niet over tot een verlaging van de hondenbelasting. Wel zijn we van mening dat er voor hondenbezitters voldoende en goede voorzieningen moeten blijven" , luidt het antwoord. Momenteel wordt gekeken naar eventuele extra maatregelen, maar de twintig extra hondenpoepafvalbakken worden al genoemd.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede