Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Drummer John Engels opent jazzseizoen in De Tor in Enschede

366416 873067

Drummer John Engels (83) is 65 jaar drummer en trots dat hij het jazzseizoen in De Tor gaat openen. Op vrijdag 14 september een concert met een nieuwe versie van de aloude Diamond Five. Een dag later geeft hij een workshop voor musici uit de regio.

Had hij weer. Hij lag met griep in bed. Zijn vriendin Liz had nog gezegd dat hij voor niemand moest opendoen, maar om een eind te maken aan het eindeloze gefluit van de deurbel deed hij het toch. Hij kreeg een foto overhandigd van zijn eigen auto. Die hadden ze weggetakeld. Fout geparkeerd. Kostte hem 450 euro om hem terug te krijgen. En dan heb je het wel over een auto waarin zijn drumstel zit. Kun je in Amsterdam je drumstel gewoon in je auto laten liggen? John Engels zegt van wel. Hij heeft een alarm in zijn auto.

John Engels Plantsoen
Hij woont aan het John Engels Plantsoen. Althans, dat straatnaambordje hebben zijn buren aan de muur boven zijn voordeur gemonteerd toen hij 80 werd. Hij woont er al vanaf 1961. Het huis is een museum. De muren zijn behangen met foto's van John Engels met beroemde jazzmuzikanten. Overal trommels, drumstellen, bekkens, boeken, elpees, cd's, dvd's, cassettebandjes en video's.

De lijst van jazzmusici die bij hem over de vloer zijn geweest is indrukwekkend. Ben Webster, zijn hoedje hangt nog aan de kapstok. Benjamin Herman, Johnny Griffin, Teddy Edwards, Phil Woods, Monty Alexander, John Clayton. Ramses Shaffy ook. Daar kon hij het heel goed mee vinden. Met het trio van Louis van Dijk hebben ze veel met hem en Liesbeth List opgetreden. "Geweldige kerel, die Ramses." Hij herinnert zich dat Ramses bij een repetitie veel en veel te laat kwam. Helemaal doorweekt kwam hij binnen. Ja, hij had met een vriend een draaiorgel over een brug helpen duwen, maar ze waren allebei in de gracht gevallen.

Chet Baker was altijd een soort idool voor hem. Zijn trompetspel, maar ook zijn zang. "Prachtig." Hij herinnert zich de eerste ontmoeting, voor ze samen de studio ingingen voor de opname van de elpee Chet Baker sings again. "Ik keek naar zijn sandalen, ik dacht: wat heeft die vogel rare sokken aan. Bleek dat hij gewoon heel vieze voeten had."

In 1987 is hij met Chet in Japan geweest. Dat heeft veel voor hem betekend. Zijn vrouw was net overleden. De concerten met Chet in topvorm sleepten hem erdoor. De dubbel-cd die ervan verscheen wordt beschouwd als het beste uit het oeuvre van de trompettist. Royalties heeft John Engels er nooit voor gezien. Toen hij vaststelde dat de dubbel-cd bestond, belde hij de maatschappij Evidence of hij als een van de muzikanten een paar exemplaren kon krijgen. Ze verwezen hem naar de winkel. Toen is hij echt even heel kwaad geworden. Maar verder lijkt hij een niet boos te krijgen man, de beminnelijkheid zelve. Ja, het irriteerde hem toen hij laatst met iemand speelde die na zijn solo direct op zijn mobieltje zat te kijken.

Soep
Tussen de verhalen door serveert hij zelfgemaakte soep. Blijft informeren of hij geen broodjes moet smeren of koffie moet maken. Dan wordt hij afgeleid door dierlijk geschreeuw uit de tuin. Het is de poes. Ze heeft Alzheimer. "Ze schreeuwt soms midden in de nacht. Ga ik altijd meteen mijn bed uit om haar eten te geven, ik ben bang dat een van de buren haar neerschiet."

14-09. Jazzpodium De Tor, 21.00 uur. John Engels (drums), Rob van Bavel (piano), Joris Roelofs (saxen), Ruud Breuls (trompet), Ruud Ouwehand (bas). 15-09 14.30 uur John Engels jamsessie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita



Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.