Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Rioolwater overstroomt huizen in Enschede

366031 Schermafbeelding 2018 09 04 om 182717

Het was niet eens een extreme regenbui, maar toch sloeg het noodlot maandagnacht toe in De Bothoven. Een deel van de huizen in Transburg werd overstroomd door rioolwater.

Wat er precies misging aan de Hoge Bothofstraat is een technisch verhaal. Maar het komt erop neer dat de afsluiter van een pomp die bij rioolwerkzaamheden wordt gebruikt de hoeveelheid regenwater niet meer aan kon. Een grote hoeveelheid rioolwater stroomde Transburg in.

Drollen en maandverband
Een gebied tussen de Tinsveldburg, Tijhofburg en een deel van de Kremersmaten, met daarin zo n dertig woningen, werd overspoeld met het vieze water. Het water stond zo hoog, dat ook een deel van de woningen werd getroffen. Drollen, toiletpapier en maandverband gingen door de straten en de woningen.

Bewoners van de wijk doen dinsdagmiddag hun verhaal. Ze hebben niet of nauwelijks geslapen. De familie Haidari schrok rond 1 uur wakker van het gorgelende geluid van de toiletten. Het regende heel hard. Het vieze water ging over straat en het kwam daarna ons huis binnen , vertelt mevrouw Haidari.

Dode rat
Bij de familie Haidari en de familie Chamoun, hun buren, kan het laminaat worden afgeschreven. Dat geldt ook voor veel andere bewoners in de wijk. De calamiteitendienst van Dolmans, een rioolreinigingsbedrijf en Twente Milieu zijn de hele dag al bezig met schoonmaken in de wijk.

Filmbeelden tonen aan hoe hard en hoog het water door de buurt stroomde. Het waterpeil stond gauw 40 centimeter hoog vanaf straatniveau. Er lag een dode rat in de tuin , zegt mevrouw Chamoun.

Wie moeten we bellen?
Regina Moes belde namens haar dochter en enkele buurtbewoners die niet goed Nederlands spreken met de gemeente en de woningcorporatie. Het is de zoveelste keer voor veel mensen , zegt ze. Maar toen ging het om regenwater. Nu is het rioolwater. Alles zit onder de viezigheid.

Moes, maar ook de families Haidari en Chamoun, zegt niemand van de woningcorporatie en de gemeente te hebben gezien. We bellen met Domijn, met de gemeente en met het bouwbedrijf, maar ze zeggen allemaal dat het niet hun schuld is. Wie moeten we dan bellen? Moes: Ze sturen ons van het kastje naar de muur.

Tien meldingen bekend
Woordvoerster Els Sans van Domijn laat weten dat een aantal collega s van de corporatie dinsdag wel poolshoogte heeft genomen in Transburg. Telefoontjes van huurders zijn doorverwezen naar de gemeente met het advies om in ieder geval de schade in de woning op te meten. Dit is gebeurd door werkzaamheden van de gemeente Enschede. Zij zijn dus aan zet.

Bij de gemeente waren dinsdagmiddag tien meldingen bekend die via de projectleider zijn binnengekomen. Het aantal telefonische en digitale meldingen meldingen was nog niet bekend. Morgen (woensdag, red.) gaat de gemeente bij iedereen langs, samen met een juridisch adviseur, om te kijken wat de schade is , aldus woordvoerster Angèle Scholtes.

Permanente post

De afhandeling van de schade ligt bij de gemeente of aannemer Dura Vermeer. Twee gedupeerden die vannacht geen slaapplaats hebben, wordt een overnachting in een hotel aangeboden. Daaronder in ieder geval een stel, dat niet met naam in de krant wil. Ze zijn amper ingetrokken in hun nieuwe woning. We kwamen vanochtend beneden en toen lagen de drollen in de woonkamer. We hebben alles net nieuw gekocht en ingericht. Dan is dit wel heel erg zuur.

Om bij een volgende regenbui een nieuwe overstroming te voorkomen wordt de bouwkeet vanaf nu permanent - dus ook s nachts - bezet. Als het nodig is haalt diegene de afsluiter van de pomp die tijdens rioolwerkzaamheden het water naar een lager gelegen gebied pompt. Daarmee is de kans op dit soort overstromingen naar verwachting minimaal.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.