De toegangshekken naar Het Koetshuis zijn al maanden vergrendeld met een ketting. Dat gebeurde op last van de eigenaar van de monumentale Villa Schuttersveld met koetshuis, de textielfabrikantenfamilie Ten Cate. Het is er uitgestorven. De zwarte Engelse taxi die zo veel jaren gasten naar huis reed, staat niet meer op de oprijlaan. Het Koetshuis is failliet. Ooit had het restaurant een Michelinster, de verdienste van maître Fred Bönhke.
De website van Het Koetshuis meldde tot voor kort dat de bistro 'wegens verbouwing en een collectieve vakantie gesloten is van 1 tot en met 31 juli'. En: 'Onze chef gaat deze tijd gebruiken om culinaire inspiratie op te doen bij verschillende restaurants aan de kust en in de hoofdstad, zodat u in augustus kunt genieten van zijn nieuwe culinaire creaties'.
De mededeling was opmerkelijk. Niet alleen omdat de zaak niet meer is opengegaan, maar omdat de patron de cuisine zelf er al niet meer werkte. De website is uit de lucht genomen.
Gedwongen vertrekOp zijn Facebookpagina meldde John Spruit op 30 juni dat hij 'ontslag heeft genomen' bij Het Koetshuis. De waarheid is dat per 1 juli de huurovereenkomst werd ontbonden tussen eigenaar Ten Cate en de Enschedese zakenman Jan Zantinge die het restaurant financierde. En dat betekende het gedwongen vertrek van Spruit die de bistro sinds eind 2016 voor Zantinge exploiteerde. Zantinge stapte zeven jaar terug in het restaurant dat toen een uitstekende naam en omzet had.
Zantinge wilde vorige week slechts kwijt dat hij druk bezig was met een crediteurenvoorstel. "Ik probeer een faillissement te voorkomen." Dat lukte niet. De Belastingdienst had voor tienduizenden euro's aan beslagen gelegd, pensioengelden waren niet afgedragen. Het faillissement is aangevraagd door zes voormalige werknemers die nog 7800 euro aan salaris claimen. Of Zantinge schade lijdt? "Natuurlijk, ik ben mijn investering kwijt."
Lovende kritiekDe beoordelingen van gasten waren lovend toen Spruit, alias de 'tattooed chef', en zijn vrouw Wendy in 2016 in de zaak stapten. De chef werd geprezen om zijn kookkunst, die hem begin dit jaar de titel opleverde op het WK Stamppot Koken. Op Facebook vertelde hij in maart trots dat zijn winnende stamppot bij grote supermarktketens als Jumbo zou komen te liggen. 'Nu de Jumbo-supers in Overijssel bestoken met een glimlach en een geweldige stamppot. Spruit on Tour!' Maar bij Jumbo hebben ze nog nooit van hem gehoord.
Als stamppotkoning werd hij uitgenodigd te solliciteren naar het voorzitterschap van de afdeling Twente van Slow Food, een horeca-organisatie die streekproducten en ambachtelijk koken promoot. Op zijn Facebookpagina stond tot voor kort dat Spruit voorzitter is van deze club. Het is niet waar. "We hebben hem afgewezen omdat we hem niet geschikt vonden", zegt Slow Food-lid Harald Droste van de bekende Herberg Droste in Tubbergen.
Ook niet waar is dat Spruit een nieuwe baan heeft als bestuurslid van Euro-Toques Nederland (een kwaliteitsketen waarvan 140 chef-koks lid zijn), zoals hij op zijn Facebookpagina meldt. Voorzitter Ted Janssen van Euro-Toques las het met verbazing. Volgens Janssen maakte Spruit zijn interesse kenbaar voor het bestuur, maar loopt de ballotageprocedure nog. "Pas eind dit jaar neemt het bestuur een beslissing."
Vernietigende recensiesTerug naar Het Koetshuis. Sinds begin dit jaar waren er vernietigende recensies. Gasten klaagden op Tripadvisor.nl over te kleine porties, papieren koffiebekers, lange wachttijden en gerechten die niet konden worden geserveerd. Koken kan de in Vriezenveen woonachtige Spruit, maar ondernemen minder. In zeven jaar tijd vier restaurants failliet. Gedoe met leveranciers over betalingen, niet betaalde salarissen, belastingschulden, een persoonlijk faillissement. Hoe komt hij toch telkens weer overal binnen?
Volgens horecamensen die de geboren Rotterdammer kennen is het de combinatie van bluf, charisma en een 'onvoorstelbaar geloof in eigen kunnen'. Hij pakt het groots aan. Neemt veel personeel aan, laat exclusieve wijnen bottelen. "Daar zijn mensen gevoelig voor. Vergeet niet dat er een tekort is aan koks. Hij schermt met zijn contacten met tv-kok Herman den Blijker. Nou, dan denk je dat je een goeie in huis haalt", zeggen bekenden in de Twentse horeca.
Den Blijker laat desgevraagd weten dat hij zich Spruit van vorig jaar herinnert als een kandidaat van zijn tv-programma Topchef Academy. "Een leuke kandidaat, maar hij lag er vrijwel meteen uit. Ik meen me te herinneren dat hij de eerste aflevering niet eens haalde. Ik heb geen contact met hem, heb nog nooit met hem samengewerkt. Ik ken de heer Spruit niet zoals hij mij zegt te kennen." Spruit wil graag een tv-carrière als chef-kok, aldus de promotiewebsite van het programma. 'Naast koken is entertainen namelijk erg belangrijk voor hem. John vindt zichzelf de nieuwe tv-chef omdat hij een goede uitstraling en babbel heeft en prettig gestoord is'.
Restaurant RodenbachVoor Het Koetshuis exploiteerde Spruit anderhalf jaar het restaurant van Hotel Rodenbach, op naam van zijn vrouw. Eind 2015 vroeg het stel zelf het faillissement aan. Dat werd dit jaar opgeheven wegens gebrek aan baten. In zijn faillissementsverslag noemt curator Metin Inan de hoge personeelslasten een oorzaak van het bankroet. Er stonden 21 werknemers op de loonlijst (10 fte's). Spruit had het complete team van het failliete hotel De Wiemsel in Ootmarsum naar Enschede gehaald. De klandizie verhuisde echter niet mee. Crediteuren vorderden 91.000 euro, de fiscus 70.000 aan loonheffing en btw-gelden, het UWV 30.000 euro.
Diverse leveranciers hadden bij Het Koetshuis geld te goed. Pascal Würsten van het Enschedese schoonmaakbedrijf Uniek zegt dat hij een jaar moest wachten op zijn geld en dat hij incassobureau Vincam uit Hengelo inschakelde. Volgens eigenaar Hennie Bloemhof van dit bureau is hij verbaal bedreigd door Spruit, nadat hij had aangekondigd diens faillissement aan te vragen wegens wanbetaling. "Hij zou de boel hier kort en klein komen slaan."
Schuldeisers
Een paar andere bedrijven die ook nog geld te goed hadden, waren volgens Bloemhof bereid een steunvordering in te dienen. "Twee dagen later heeft hij mij de 1500 euro betaald", aldus Pascal Würsten. Spruit is ook bekend in Almelo. Daar werd in maart 2011 Grand Café 21 failliet verklaard, evenals de eigenaren Paul van der Laan en John Spruit zelf. Van der Laan en Spruit waren ook eigenaar van Restaurant 21, dat al na een half jaar dicht ging nadat Spruit er de stekker had uitgetrokken. Restaurant en café waren een re-integratieproject voor jongeren. De gemeente Almelo had er 35.000 euro in gestoken. Eddy Kolkman, toentertijd curator, wil niet reageren.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: still uit video
In februari 2018 ging 1Twente langs bij John Spruit in het Koetshuis. Hij was toen net uitgeroepen tot wereldkampioen stamppot koken. Bekijk de video hieronder.