Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Gemaalpompen sluis Waarbeek gered

364822 radio waarbeeksluis

HENGELO - De drie gemaalpompen, die uit de machinekamer van de Waarbeeksluis zijn gesloopt, belanden niet bij het oud ijzer. De gevaarten, elk vier meter hoog en in 1939 gebouwd door Gebr. Stork & Co, krijgen een nieuwe bestemming. Rijkswaterstaat zet er een neer bij het sluizencomplex, de ander krijgt waarschijnlijk een onderkomen in techniekmuseum HEIM en voor de derde moet nog een plek worden gevonden.

Zonde, als die pompen zouden verdwijnen , zegt Hans de Gruil, voorzitter van Stichting Erfgoed Hengelo. De stichting maakte zich sterk voor het behoud van de machinerie als industrieel erfgoed, en dat past meteen mooi bij het feit dat Stork zich anderhalve eeuw geleden in Hengelo vestigde. Eén exemplaar heeft in dat kader al een passende, tijdelijke bestemming gekregen op het terrein van locatietheater Stork!

Deze zogenaamde centrifugaalpomp krijgt later een plek bij de sluis. Stichting Erfgoed Hengelo krijgt de andere twee. De Gruil is in overleg met de gemeente over een plek in de openbare ruimte voor een van de exemplaren. Zijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een voorlopige plaats naast het Stork-paviljoen (het transparantje gebouwtje met de petflessen) aan de Industriestraat, bij het ROC van Twente.

De definitieve locatie zou dan bij de nieuwe Boekelosebrug moeten komen, in combinatie met de Storkianen -muur waarvoor Hengeloër Marco Krijnsen plannen ontwikkelt. Over de derde pomp heeft overleg plaats met techniekmuseum HEIM. Dit exemplaar wordt tijdelijk op de gemeentewerf aan de Asveldweg geparkeerd.

De centrifugaalpompen zijn recent verwijderd omdat Rijkswaterstaat de dieselmotoren die ze aandrijven, voor elektrische heeft ingeruild: die werken schoner en stiller. De Stork-machines dateren uit 1933. En ze zijn onverwoestbaar , heeft De Gruil van deskundigen begrepen. Elke pomp kon 120 kuub water per minuut verplaatsen.

De Stichting Erfgoed haakt ook met andere projecten in op Stork 150 jaar. Zo komt er een fototentoonstelling in het oude fabrieksgebouw aan de Industriestraat: in de acht dichtgemetselde vensters worden 2,5 meter hoge foto s van Storkproducten geplaatst. Onder meer van een suikermachine, een scheepsketel en een waterturbine. De expositie Blik door de vensters van Stork wordt op woensdag 5 september om 17.00 uur geopend.

Een ander project: de Storkletters, die altijd op de watertoren aan de Lansinkesweg hebben gestaan moeten weer terug. De letters werden verwijderd toen de brandweer het Storkcomplex in gebruik nam. De Gruil: Dat had niet mogen gebeuren want het is een rijksmonument. Ook de familie Stork wil graag dat de naam terugkomt op de toren. Stichting Erfgoed Hengelo heeft de letters in bezit. Ze krijgen voorlopig een plaats in de bibliotheek. Daar worden ze op dinsdag 4 september om 12.00 uur onthuld.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.