Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Podcast: Zwaarste wapen ingezet: Enschede start met gif tegen Japanse duizendknoop

363773 871714

Afmaaien, uitgraven, verstikken en stomen. De Japanse duizendknoop laat zich schijnbaar door niets tegenhouden. Ten einde raad wordt nu dan het zwaarste wapen in de strijd geworpen: glyfosaat. Het is de eerste keer dat het gif in Enschede wordt gebruikt.

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot die evenals de reuzenberenklauw, reuzenbalsemien, ambrosia en krabbenscheer om er een paar te noemen, niet in de Nederlandse natuur thuishoren.

De exoten richten economische schade en/of gezondheidsschade aan. De planten verstikken door de ongebreidelde verspreiding inheemse planten. Er is meer: aanraking met het sap van de reuzenberenklauw kan tot afzichtelijke brandwonden leiden, het parelvederkruid verstopt watergangen en de Japanse duizendknoop kan schade aan gebouwen, dammen, dijken en bruggenhoofden veroorzaken.

VernielingIn Enschede nestelde de duizendknoop zich naast de Westerval, een belangrijke invalsweg. Inmiddels hebben wortels van de plant zich in een dilatatievoeg van de weg geboord en groeit het overdadige groen over de verkeersader. Zo’n dilatatievoeg vangt de werking van het wegdek op zodat geen scheuren ontstaan. Door de expansiedrift van de exoot dreigen er juist scheuren te komen.

„Het is de enige plek in Enschede waar we nu gif gebruiken. Dit kunnen we niet laten lopen. Voor de rest wacht ik af wat het beleid wordt voor de bestrijding”, zegt Jacques van den Hoff, die in Enschede onder meer verantwoordelijk is voor de bestrijding van de schadelijke planten.

GifNiet dat hij met de armen over elkaar gaat zitten, maar gif was tot dit seizoen nog geen optie en is dat voorshands ook nog niet op andere plekken. Vorig jaar nog gaf hij opdracht aan een bedrijf om heet water te gooien over Japanse duizendknopen in een plantsoen aan de Brakerhorst. Met een lans werd het gloeiendhete water in de wortels en over de bladeren gespoten. Een jaar later staat de duizendknoop er nog steeds, maar zijn de perkplanten en struiken eromheen dood.

Van den Hoff ziet voorlopig nog niet hoe de exoten effectief bestreden moeten worden. Bestrijding is kostbaar laten de uitgaven in Groot-Brittannië, Denemarken en Duitsland zien. In Groot-Brittannië, zo rekenden deskundigen in 2004 voor, zou 1,07 miljard euro uitgetrokken moeten worden voor maatregelen tegen de Japanse duizendknoop. In Duitsland wordt jaarlijks 12 miljoen euro uitgegeven voor bestrijding van alleen de reuzenberenklauw. In Denemarken gaf in 2005 elke gemeente 10.000 euro uit om de berenklauw in te tomen.

BeheersenBeheersen is volgens Van den Hoff voorlopig het hoogst haalbare. Vandaar dat hij zijn eigen proeftuintje inrichtte bij het stadskantoor. Daar, naast het spoor rond een grasveldje waar de Japanse duizendknoop groeit, liet hij rond die plek een damwand van ongeveer 2 meter diep ingraven. „Hier wil ik testen op welke manieren we de plant kunnen bestrijden.”

Inmiddels werken de gemeenten in Twente samen om de problemen met de invasieve exoten aan te pakken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.