Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Student UT in nauw door stress en 'drank- en drugscultuur'

361181 Schermafbeelding 2018 08 08 om 080936

Steeds meer studenten van de Universiteit Twente hebben psychische problemen, al dan niet in combinatie met een verslaving. De hulpvraag is zo groot dat de huisartsenpraktijk op de campus nog meer ondersteuning wil van Tactus.

Nu al houdt Saskia Schipper, praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg van Tactus Verslavingszorg met als specialisatie verslavingsproblematiek, een dag in de week spreekuur in de praktijk van huisarts Cees Jansen op de campus. Tweeënhalf jaar geleden begon ze hiermee. Er komt zoveel werk op Saskia af. Ik wil een tweede Tactus-medewerker aantrekken , zegt Cees Jansen.

Studenten leven onder stevige tijdsdruk
Hij is 64 jaar en maakte nog mee dat jongeren eeuwig student konden zijn. Dat kan niet meer. Studenten van nu leven onder een stevige tijdsdruk. De zorgen hierover lijden tot lichamelijke klachten. Wij kunnen de psychologen bij wijze van spreken niet aanslepen.

Saskia Schipper hoort van studenten dat een deel van hen het onderwijssysteem op de UT als stressvol en demotiverend ervaart. De meeste andere universiteiten werken met een studiepuntensysteem. Met een bepaald aantal punten, mag je door. Hier moet je drie van de vier kwartielen halen voor een positief Bindend Studie Advies voor het tweede jaar. Ik zie studenten die hierdoor vastlopen in de studie. Ze hebben burnout-achtige klachten: angst, paniek, somberheid en concentratieproblemen. Bij naar schatting 50 procent speelt ook middelengebruik.

15 glazen per week

Cees Jansen bevestigt dat veel studenten meer drinken dan goed voor ze is. Per tien patiënten zijn er zeker een of twee die meer drinken dan de door mij gehanteerde veilige grens van 15 glazen alcohol per week. Het lijdt niet altijd tot problematiek of verslaving. Maar ik schrik wel eens van het excessieve gedrag. Wat ons opvalt, is dat ze hun drankgewoonte weglachen. Zo van, ach ja, dat hoort er nu eenmaal bij.

Een gemiddelde praktijk van 2150 patiënten telt er 100 tot 150 die problematisch alcohol drinken. Cees Jansen schat in dat de Campus UT Huisartsenpraktijk er zeker net zoveel, maar eerder meer telt dan het gemiddelde van 125.

Disputen
Met name bij disputen en studentenvereniging is volgens Schipper sprake van een drank- en drugscultuur. Het is bijna not done om niet mee te doen. Zeker met drank. Het is de norm. Blowen gebeurt ook veel. Maar dat zie je vooral in bepaalde studentenhuizen , aldus Schipper.

Groepsdruk speelt volgens haar een grote rol. Hoewel studenten dat zelf meestal niet zo ervaren. Schipper: Het is zo gezellig, zeggen ze. Iedereen doet het. De realiteit is dat ze zich er moeilijk aan kunnen onttrekken.

Dwangmatig doordenken
Saskia Schipper houdt zich behalve met de veelvoorkomende drank- en drugsafhankelijkheid ook bezig met gameverslaving en, in mindere mate, seksverslaving. Maar vergeet ook niet het dwangmatig doordenken , vult Cees Jansen aan.

Ik zie dat de studenten, vaak zeer intelligent, alles maar willen verklaren. Dat hebben ze zo geleerd en ze zijn heel rationeel. Dat gaat ver, dwangmatig doordenken, noem ik dat. Ze overschrijden hiermee voor zichzelf grenzen, waardoor ze niet kunnen ontspannen. Die gedachtegang kun je ook zien als een verslaving.

Autisme
Gedragsaandoeningen als ADHD, Asperger en andere vormen van autisme komen meer dan gemiddeld voor in zijn praktijk, zegt Jansen. Bij een vermoeden van autisme, in combinatie met langdurig gebruik van verslavende middelen, blijft de patiënt niet in de huisartsenpraktijk, maar wordt mogelijk doorverwezen naar zogenoemde tweedelijnszorg, bijvoorbeeld Mediant of Tactus.

Wachttijden voor consult lopen op
Nadeel is dat daar wachttijden kunnen gelden van meerdere maanden. Saskia Schipper: Bij mij kan de patiënt binnen drie tot vier weken terecht. Tot voor een jaar terug was dat binnen een week. Door de drukte lukt dat niet meer.

De hulp van praktijkondersteuners als Saskia is laagdrempelig. Er zijn patiënten genoeg die zich in de dokterspraktijk op de campus zelf wel laten helpen, maar nooit naar Tactus zouden gaan. Ander voordeel van de praktijkondersteuner is dat deze onder de huisartsenzorg valt. Het is dus gratis.

30 procent van student is zware drinker
Studenten in het wetenschappelijk onderwijs drinken meer dan die van het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Onderzoek door het CBS uit 2013 wijst uit dat 17 procent van de universitair studenten overmatig drinkt (mannen meer dan 21 glazen per week, vrouwen meer dan 14 glazen per week) . In het mbo is dat 6,8 procent, in het hbo 7,9 procent.

Onder universitair studenten zitten ook de meest zware drinkers (mannen 1 keer per week meer dan 6 glazen op een dag, vrouwen 1 keer per week meer dan 4 glazen op een dag), namelijk 30 procent. In het mbo is dat 18 procent, in het hbo 26 procent. Regionale cijfers naar drank en drugsgebruik onder studenten ontbreken. De GGD Twente deed wel onderzoek naar jongeren in het algemeen. Voor alle leeftijdscategorieën geldt dat 12 procent van de Twentenaren een zware drinker is. De meeste zware drinkers zijn tussen de 19 en 35 jaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.