Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Karlijn Baalman (30) nieuwe politiebaas in Twente

351279 karlijnbaalman

Karlijn Baalman (30) wordt de hoogste baas van de politie in Twente. Vanaf 20 augustus volgt ze Janny Knol op als districtschef, na een politiecarrière die al langs verschillende plekken heeft geleid.

Een spannende, maar vooral mooie uitdaging , noemt Karlijn Baalman haar promotie tot districtschef van de politie in Twente. Nu werkt ze nog als teamchef Nijmegen-Zuid, waar ze naast de dagelijkse leiding over een groot politieteam ook veel aandacht besteedt aan voetbalzaken. Eerder deed ze onder meer ervaring op bij de recherche in Amersfoort, en als commandant van een arrestatie-eenheid.

De afgelopen weken - oud-districtschef Janny Knol nam ruim een maand geleden afscheid - sprak de geboren Hilversumse met de interne geschiktheidscommissie van de politie, en met burgemeesters en een afvaardiging van het Openbaar Ministerie. Die gesprekken voelden goed. Belangrijk, want ik ben een gevoelsmens.

Persoonlijke bandKennis over de regio Twente heeft Baalman niet alleen in de afgelopen periode opgedaan. Ze heeft ook een persoonlijke band met de streek. Mijn opa Henk Marissink komt uit Losser en is een echte Tukker. Afgelopen maandag is hij 95 geworden. Hij was hartstikke trots toen hij hoorde dat ik districtschef zou worden.

Als grootste uitdaging in de regio Twente ziet Baalman het terugdringen van het fenomeen ondermijning , ook wel de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Dat is een landelijk probleem, waar Twente ook zeker mee te maken heeft. Het is niet gemakkelijk terug te dringen, daarvoor moeten we echt samenwerken. En niet alleen met bekende partners als gemeenten, maar juist ook met burgers.

InnovatieTegelijkertijd wil de nieuwe districtschef het innovatieve karakter van het district Twente in stand houden. Het schakelde bijvoorbeeld als eerste sociale media in voor opsporingswerk. De maatschappij verandert vaak sneller dan de logge politieorganisatie. Daarom moet je op een andere manier naar je werk durven kijken, om zo toch snel in te kunnen spelen op de vragen van de maatschappij.

Op een andere manier naar het politiewerk kijken, lijkt een rode draad in de nog prille carrière van Baalman. Naast de politieacademie behaalde ze een master in Policing, waarvoor ze een tijd in Engeland studeerde. Op de politieacademie leer je het vak, maar door verder te kijken, ontwikkel je je ook als persoon. Dat moet mij in de toekomst ook helpen bij mijn werk als districtschef.

Contact makenMaar eerst trekt ze de regio in om collega s te leren kennen en om samen met hen de werkgebieden in te gaan. Ik wil zelf zien hoe het contact met burgers is, hoe aanrijtijden zijn en hoe er wordt samengewerkt met andere instanties. Want politiewerk kunnen we niet alleen.

Niet te jongDat ze met haar 30 jaren te jong zou zijn voor zo n belangrijke politiefunctie, is onzin, zegt Oscar Dros, chef van de eenheid Oost-Nederland. Karlijn heeft een indrukwekkende operationele ervaring, kent het bestuurlijke krachtenveld en staat voor faciliterend leiderschap. Ze kwam met vlag en wimpel door de gesprekken en overtuigde alle betrokkenen dat zij de geschikte districtschef is.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Anita Pantus
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.