In Hengelo zijn zoveel eikenbomen besmet dat de gemeente is gestopt met het ophangen van waarschuwingslinten. "Dan zou de hele stad vol linten hangen. Alleen bij de eikenbomen waar we de nesten laten verwijderen, hangen we waarschuwingslint om de boom," laat de gemeente weten. Om alle nesten te verwijderen in de stad is onbegonnen werk. "We bestrijden de rups alleen op plaatsen waar veel mensen komen, zoals bij scholen en speelplekken."
De gemeente geeft het advies om plekken met eiken zoveel mogelijk te mijden, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel eiken staan in woonwijken. Het is bovendien niet altijd zichtbaar waar de rupsen zitten. Je hoeft niet bij eiken in de buurt te zijn om in aanraking te komen met de brandharen van de rups. De wind kan de brandharen gemakkelijk verspreiden.
Veel gemeentes in Twente zijn overdonderd door de plotselinge aanwezigheid van de rups, bleek vorige week. De vraag is of zij niet meer moeten doen aan preventieve bestrijding vooraf. Als nesten niet worden geruimd of bestreden dan kan er een vervijfvoudiging van de populatie ontstaan in het daarop volgende jaar, laat het kenniscentrum Eikenprocessierups in Wageningen weten.
Wat de aanpak van de processierups betreft, kunnen gemeenten wellicht nog van elkaar leren. Zo zijn er acht gemeenten in Midden-Limburg die de processierups anders bestrijden. In plaats van achteraf iets doen, monitoren zij vooraf al de eitjes van de rups. Als die uitkomen dan worden ze meteen bespoten.
De gemeente Twenterand bestrijdt vooraf ook preventief door bomen te bespuiten met een biologisch middel. Hierdoor wordt voorkomen dat de rupsen zich ontwikkelen. Het is ook mogelijk om eikenbomen te besproeien met nematoden, miniscule wormpjes. Deze nematoden infecteren de jonge rups, waardoor die sterft. Ook dit is een biologische manier om de eikenprocessierups te bestrijden die niet schadelijk is voor mens, dier en natuur. In diverse gemeenten als Emmen wordt geëxperimenteerd met mezenkasten. De vogels zijn dol op de rupsen, dus een natuurlijke vijand van de processierups.
Overlast? Inwoners van Hengelo kunnen een melding doorgeven via de BuitenBeter app of het formulier Melding Openbare Ruimte op www.hengelo.nl . De gemeente registreert de melding in het systeem, maar zegt dat inwoners géén individuele terugkoppeling krijgen.