Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Engels of niet? De UT zegt 'yes' maar het blijft een worsteling

346572 818401 4

De Universiteit Twente is voor de rechter gedaagd. Door de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON). Die vindt dat de UT zonder goede reden Engels als voertaal gebruikt. Dit raakt een gevoelige snaar. De UT worstelt namelijk zelf ook met de verengelsing. De problematiek aan de hand van vijf dilemma s, met inbreng van Victor van der Chijs, voorzitter van het college van bestuur (cvb), en Herbert Wormeester, voorzitter van de universiteitsraad.

1. Internationalisering is goed, maar het gaat ten koste van taalontwikkeling
BON vindt dat universiteiten in Nederland hun maatschappelijke functie verwaarlozen als ze, zoals de UT, bijna geheel op Engels als voertaal overstappen. BON wijst op de Wet op het Hoger Onderwijs waarin staat dat onderwijsinstellingen de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands bij Nederlandstalige studenten moeten bevorderen. Victor van der Chijs zegt dat de UT zich aan de wet houdt. "Maar een technische universiteit is per definitief grotendeels Engelstalig. Onze studenten en medewerkers functioneren in een internationale wereld. Ze vragen zelf om internationalisering vanwege de kwaliteit van het onderwijs en de academische vorming."

2. Sommige studies moeten wel in het Engels, maar bij andere werkt het juist averechts
Een studie als Informatietechnologie is al sinds jaar en dag Engelstalig. Dat is onomstreden. Maar waarom stapte de bacheloropleiding psychologie drie jaar geleden over? De studenten komen immers in een werkveld waar goede taalbeheersing en communicatie belangrijker zijn dan cijfers en formules. Biomedische technologie, technische geneeskunde en de lerarenopleiding blijven mede om deze reden Nederlandstalig. Herbert Wormeester, voorzitter van de universiteitsraad, die personeel en studenten vertegenwoordigt, begrijpt dat. "Technisch geneeskundigen worden opgeleid om in ziekenhuizen te werken. Ze communiceren met patiënten."

Maar waarom moet een studie als scheikunde eigenlijk in het Engels?
Wormeester, zelf directeur van Advanced Technology: "Het blijft een ingewikkeld vraagstuk. Veel alumni werken in een internationale omgeving. Maar er zijn ook scheikundigen die aan de slag gaan in bedrijven met Nederlands personeel. Dat is het dilemma."

3. Er is geen weg terug. De verengelsing zit al in het UT-dna
30 procent van het personeel en 40 procent van de studenten kent een internationale achtergrond. Een gevolg van de jaren geleden ingezette internationalisering, die de UT geen windeieren heeft gelegd. Een belangrijk discussiepunt is in hoeverre opleidingen vrijwillig Nederlands mogen blijven. Van der Chijs zegt dat opleidingen zelf de keuze mogen maken. Toch zou er druk zijn van bovenaf. Wormeester: "Het cvb wilde eerder een generieke maatregel. De universiteitsraad is op de rem gaan staan. Een opleiding moet zelf een goede afweging maken." En, sprekend voor z n eigen Advanced Technology: "Wij kozen voor Engels omwille van de kwaliteit. Maar we wisten ook dat het meer studenten zou trekken. Dat is de spagaat waar we mee te maken hebben."

4. Even een zijsprong: los van de hele discussie blijken sommige docenten steenkolenengels te spreken
Uit studentenenquêtes komen klachten naar voren over het gebrekkige Engels van sommige docenten. 'Steenkolenengels', stond vorig jaar in de keuzegids waarin studenten de UT gemiddeld een 6,3 gaven voor Engels: slechter waren ze er niet. Studieverenigingen van de UT vroegen het cvb in januari om beter Engels. Volgens het taalbeleid van het cvb mag een docent niet in het Engels lesgeven als hij het vereiste niveau niet haalt. Eerder dit jaar gold dat voor 1,3 procent van hen, maar 14 procent was nog niet getest. Er worden herkansingsmogelijkheden geboden. Een vergroting van het cursusaanbod is aangekondigd.

Er zijn ook klachten over het ondermaatse Engels van studenten. De universiteit wil in het eerste jaar trainingen gaan aanbieden. Hoe dat wordt ingevuld, is nog onbekend.

5. Wie gaat over onderwijs? De UT, de rechter, de politiek of bepaalt uiteindelijk de markt?
BON vraagt de rechter om een uitspraak te doen en dat is vreemd. Zowel UT-baas Van der Chijs als universiteitsraadpreses Wormeester wijst erop dat de overheid universiteiten stimuleert om internationaal te worden. Al was het alleen maar om aan de gigantische vraag naar technisch personeel te kunnen voldoen. De vraag is of de rechter zich zal (willen) uitspreken. De politiek gaat erover. En laat onderwijsminister Ingrid van Engelshoven nu juist volgende maand haar visie over internationalisering presenteren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.