Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Tekorten op jeugdzorg en Wmo tegenvaller voor beoogde Hengelose coalitie

346458 stadskantoor hengelo 2

Tekorten op jeugdzorg en Wmo zijn een tegenvaller voor de beoogde Hengelose coalitie. Deze week bleek dat dat alleen al op het sociaal domein in 2017 de uitgaven 3,5 miljoen hoger lagen, dan vooraf begroot. Deze kosten zullen volgens prognoses de komende jaren meer dan verdubbelen als er niet wordt bijgestuurd.

Hoewel de vier partijen te maken krijgen met een financiële tegenvaller op het sociale domein, willen ProHengelo, SP, VVD en D66 toch ruimte maken voor nieuwe ambities in het coalitieakkoord. Fractievoorzitter Bas van Wakeren van ProHengelo zegt daarover: "Dat was wel een tegenvaller helaas. We gingen ervan uit dat er geld zou zijn voor nieuw beleid. En dan voer je hele andere gesprekken dan nu, waarbij duidelijk is geworden dat er sowieso maatregelen nodig zijn en we alles op alles moeten zetten om de enorme tekorten terug te brengen. Daar nemen we onze tijd voor, want zorgvuldigheid staat voorop, maar zoals het er nu naar uitziet vinden we hier samen een oplossing voor."

De beoogde Hengelose coalitie zal pijnlijke maatregelen moeten nemen die nodig zijn binnen het sociaal domein. "Dat spijt ons voor de Hengeloërs die het direct aangaat. Toch moeten we dit nu doen om beter grip te krijgen op de uitgaven en de tekorten beheersbaar te krijgen. Daarnaast hebben wij ook de noodzakelijke ruimte gemaakt voor nieuwe ambities, want we kunnen niet stil blijven staan met onze stad. We willen extra investeren in de binnenstad en in duurzaamheid."

De formatiefase zit volgens formateur Wim Boomkamp inmiddels in een afrondende fase. De verwachting is dat er begin juni een coalitieakkoord op hoofdlijnen op tafel ligt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.