Hij staat de verschillende cameraploegen die in slagorde opgesteld staan voor de dug-outs in De Grolsch Veste rustig en professioneel te woord. Zegt tegen iedere verslaggever die hem een microfoon voorhoudt dat dit de wetten van de topsport zijn en dat hij zich medeverantwoordelijk voelt voor de degradatie. Met een kleine kanttekening. Ik was eindverantwoordelijk, maar nam niet alle beslissingen alleen, zoals door de media is beweerd.
Het besluit om te vertrekken nam hij voor zichzelf al bij het ontslag van trainer Gertjan Verbeek. Ik wilde me toen solidair verklaren, maar ben in het belang van de club nog gebleven. Trainer weg en ik weg, dat was op dat moment te veel van het goede.
Zijn ogen schieten vuur als hij zegt dat de berichtgeving op het laatst wel erg persoonlijk werd en dat het op een hetze begon te lijken. Er is op de man gespeeld. Er zijn in de media onwaarheden en leugens over mij verschenen. Over de hoogte van mijn salaris, bijvoorbeeld.
Hoog salaris
Over de hoogte van dat salaris kan in principe niet zoveel misverstand bestaan. Want FC Twente nam in het kader van de nieuwe transparantie in de jaarrekening over 2016/2017 een salarispost van 564.000 euro voor de directie op. Die post bestond uit een half jaar salaris voor de toen pas aangetreden directeur Erik Velderman, drie maanden management-fee voor diens voorganger Onno Jacobs en een compleet jaarsalaris van Van Halst. Dat betekent over een heel jaar een maandsalaris van circa 25.000 euro per directeur. Alleen de directieleden van Ajax, PSV, Feyenoord en AZ verdienen meer in Nederland. Dat salaris was dan inclusief bonus vanwege het halen van de zevende plaats in het seizoen 2016/2017.
Er werd Van Halst verweten, dat die plek en dus die bonus - vooral te danken was aan het werk van technisch manager Ted van Leeuwen en dat Van Leeuwen dus ook het extraatje had moeten toekomen. De getergde Van Halst stipt het aan, maar weigert er verder op in te gaan. Want ik heb helemaal geen zin om tot in detail te gaan. Maar dat salaris was gewoon vooraf afgesproken.
Toch klinkt er ook een mea culpa. Hij geeft toe dat hij de zwaarte van zijn twee functies die van commercieel- en technisch directeur heeft onderschat. Ik heb te veel hooi op de vork genomen. Dat is één van mijn valkuilen. Ik heb mij zeven dagen per week het snot voor ogen gewerkt voor de club, maar dat telt allemaal niet.
Redder
Twee jaar geleden werd hij bij zijn aantreden als redder van FC Twente op het schild gehesen, nu vertrekt hij via de achterdeur. Letterlijk. Als de fotograaf nog een foto van hem wil nemen, blijkt Van Halst al gevlogen. Ik heb mezelf nooit als de redder van FC Twente gezien , zei hij even daarvoor hij nog. Deze club neemt niemand mij af.
Algemeen directeur Erik Velderman, als medeverantwoordelijke zelf ook onderwerp van kritiek, zal het voorlopig alleen moeten doen. Hij neemt het voor Van Halst op. Toen Jan instapte stond de club in de brand. Niet veel bestuurders zouden dit aangedurfd hebben, maar hij deed het. Het beeld dat van Jan tijdens dit seizoen is neergezet doet geen recht aan de rol die hij hier heeft vervuld.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Lars Smook