Er zijn in de jaren 30 van de vorige eeuw nogal wat muziekverenigingen in het oosten van het land. En met regelmaat gaat er een instrument kapot. Van Weersel kan alles repareren. Reviseert, deukt uit, verzint oplossingen als de juiste onderdelen niet te vinden zijn.
Trouwens niet alleen de instrumenten lopen schade op, ook de bespelers. Het komt nog wel eens voor dat een muzikant met z'n vingers te dicht bij een zaagmachine is gekomen. Dan zorgt Hendrikus dat het instrument zodanig wordt aangepast dat de gehandicapte speler muziek kan blijven maken.
Het bedrijf dat in 1931 in Glanerbrug begint wordt in 1955 in de Emmastraat in een Enschedees woonhuis voortgezet. Door spiegels in de vensterbank lijkt het of het om een pand met een enorme showroom gaat. Maar het is een kleine ruimte waar gitaren, trommels en uiteraard nog steeds blaasinstrumenten worden verkocht. En verder draait de reparatieafdeling op volle toeren.
FamilieZoon Hendrikus (Hennie) schuift een jaar later aan. In 1967 verhuist Van Weersel naar de Oldenzaalsestraat. Daar zitten ze nog steeds. De zaak wordt inmiddels bestierd door Hennie's dochter Diana en haar broer die naar goede traditie Hendrikus heet, maar Henry wordt genoemd. Henry doet onderhoud, reparatie en revisie van de muziekinstrumenten. Diana doet het management, de inkoop en de winkel. Bijgestaan door de hand en spandiensten van hun moeder.
Na middernachtEr waren tijden dat Van Weersel zich gekscherend een 24 uursbedrijf noemde, want ze werden soms diep in de nacht gebeld door bandjes die pech hadden met hun geluidsinstallatie. En ook gebeurde het regelmatig dat een gitarist na middernacht nog even een setje snaren nodig had.
Die tijden zijn voorbij. De bandjes bestaan niet meer. Voor harmonieorkesten en het akoestische popcircuit biedt Van Weersel nog altijd uitkomst bij problemen, maar de openingstijden worden inmiddels gerespecteerd.
HypesAllerlei hypes hebben ze aan zich voorbij zien trekken. Candy Dulfer deed de vraag naar saxofoons explosief stijgen en wanneer Toots Thielemans op televisie was geweest moesten er veel mondharmonica's worden ingekocht.
ConcurrentieEnschede heeft heel wat muziekhandels gekend: Knoop, Beune, Démoed, Kok, Music Store, De Jong. Daar zijn nu de piano's van De Heer, Kaj's Guitarstore en Van Weersel nog over. De concurrentie is momenteel internet, maar ook de Lidl verkoopt gitaren.
Diana maakt zich er niet zo druk om. "Het houdt me scherp. En die gitaren van Lidl zijn goedkoop, dat is leuk voor mensen met een kleine beurs. Maar goed zijn ze niet. Bovendien: het is toch veel aantrekkelijker om een instrument te kunnen uitproberen, deskundige adviezen te krijgen en garantie?"
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Annina Romita