Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Op pr-jacht tijdens Enschede Marathon? Tips voor elke afstand
Voor 10.000 Tukkers is zondag een speciale dag: de Enschede Marathon staat dan op het programma. Kunnen al die hardlopers hun doel halen of zichzelf overtreffen?
Redactie 1Twente
18 apr 2018 14:37
Looptrainer Harry Dijk uit Enschede gaf afgelopen editie speciaal voor ons per afstand zijn do s en don ts voor de Enschede Marathon. Hoe zorg je voor de optimale voorbereiding?
Kidsrun: Niet bezwaard voelen om te wandelen Afstand: 1.000 meter
In principe kan elk kind aan deze afstand meedoen en m uitlopen, soms misschien met een wandelpauze. Sommige kinderen voelen zich bezwaard om even te wandelen, maar dat hoeft helemaal niet. Wel is het belangrijk om niet te hard te vertrekken. Na 300 of 400 meter zijn er altijd kinderen die het moeilijk krijgen en geparkeerd staan. Het gaat niet om de tijd, maar om het plezier van het lopen.
Op tijd naar bed op zaterdagavond is wel verstandig, en niet te zenuwachtig zijn. Maar ja, soms zijn ouders nog zenuwachtiger dan het kind, haha. Een tijd van rond de 6 minuten is prima.
Vijf kilometer: Waken voor katterig gevoel bij finish' Afstand: 5.000 meter
De grootste fout die je kunt maken op die afstand is onderschatting. Niet te hard van start gaan als je niet supergoed getraind bent. Alles hangt samen met het tempo waarmee je vertrekt. Het is veel mooier om halverwege nog een beetje te kunnen versnellen. Andersom geeft vaak een katterig gevoel bij de finish.
Iedereen die enigszins sportief is moet deze afstand kunnen lopen. Een glaasje bier de avond van tevoren is prima, maar als je een verjaardagsfeestje heb zou ik wel een beetje op tijd weg gaan. Qua voorbereiding kun je verder niet veel doen, iets extra s eten of drinken is niet nodig.
Tien kilometer: Geen extra voeding nodig Afstand: 10.000 meter
Hier begint het serieus te worden. Dit zou je moeten kunnen lopen tussen de 50 minuten en 75 minuten. Op donderdag in de kroeg opscheppen dat je zondag de 10 kilometer wel kan lopen ongetraind is niet verstandig. Je moet er wel een beetje voor trainen, een keer een 5 kilometer of iets meer gedaan hebben. Of je moet een voetballer zijn die 2 of 3 keer per week fanatiek traint, dan lukt het ook nog wel.
Op voeding heb je op deze afstand nog steeds geen extra s nodig. Geen extra koolhydraten of pannenkoeken dus, gewoon normaal doen. 's Morgens extra goed drinken is wel verstandig, ook als je geen dorst hebt.
Halve marathon: Vreet je niet klem in de pannenkoeken Afstand: 21.000 meter
Dit is andere koek: bij uitstek voor iemand die al eens een 10 kilometer in de benen heeft en daarna een half jaar getraind heeft als voorbereiding. De komende dagen kun je rustig aan doen, de training is al gedaan. Dan voel je je op de wedstrijddag nog sterker, vanwege de energie die je spaart. Supercompensatie noemen we dat.
Koolhydraatrijke voeding kan raadzaam zijn een dag van te voren, spaghetti met niet te veel saus of pannenkoeken. Maar vreet je niet helemaal klem in de pannenkoeken, dat is niet nodig. Biertjes zou ik laten staan van tevoren, vocht speelt een belangrijke rol.
Een tip: wandel een paar passen bij de drinkposten en drink dan even. Sommige hardlopers krijgen tijdens het rennen nog geen vingerhoedje binnen, zo voorkom je dat. Want drinken blijft enorm belangrijk. Een tijd van 2.15 uur tot 2.30 is prima voor de recreant. Bij de club hebben we ook mensen die 'm in 1.15 uur doen, maar dat zijn er maar een handjevol.
Hele marathon: 'De man met de hamer gaat komen' Afstand: 42.195 meter
De marathon moet je met respect behandelen. Bluf nooit tijdens een weddenschap dat jij 'm wel zonder voorbereiding kunt lopen. Ik vind dat je er pas klaar voor bent als je een keer de halve marathon hebt uitgelopen in minder dan 2.15 uur. Trek daar ook een jaar voorbereiding voor uit en sluit je aan bij een loopgroep, dan krijg je veel tips.
Koolhydraten stapelen voorafgaand aan de hele marathon is hierbij wel belangrijk, die heb je de eerste 1,5 uur zeker nodig. Daarna kom je in de vetzuurverbranding. Dat is zeg maar de man met de hamer. En dan moet je misschien nog wel de helft. Een halve marathon kun je nog lopen op karakter, een hele moet je echt lang en vaak voor getraind hebben.
Een paar tips: neem gelletjes mee voor onderweg. Blijf vooral drinken, ook als je geen dorst hebt. Vertrek absoluut niet te hard, dat bekoop je echt dubbel. Drink zaterdag al voldoende vocht. Ga op tijd naar bed, je wilt geen jaar voorbereiding verpesten door een leuk feestje op zaterdagavond. En geniet van de boost die het publiek geeft, daardoor kun je altijd nog net iets meer.
Starttijden Enschede Marathon:
Hele marathon: 10.00 uur, Boulevard 1945 Halve marathon: 10.00 uur, Boulevard 1945 10 kilometer: 13.45 uur, Boulevard 1945 5 kilometer: 10.15 uur, Boulevard 1945 Kidsrun: vanaf 10.00 uur, tijden en locaties vind je hier.