Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Bijzondere herdenking April-meistakingen 1943 in Hengelo

337225 radio staking

HENGELO In de Waterstaatskerk heeft op donderdag 3 mei een bijzondere herdenking van de April-meistakingen in 1943 plaats. De stakingen begonnen bij Stork in Hengelo, en verspreidden zich als een lopend vuurtje door heel Nederland. De aanleiding was het bevel van de Duitse bezetters dat alle dienstplichtige Nederlandse soldaten zich moesten melden voor de Arbeitseinsatz in Duitsland.Onderdeel van de bijeenkomst is de voorvertoning van een NOS-documentaire over de stakingen, die op 4 mei wordt uitgezonden na de Dodenherdenking. Historicus-journalist Ad van Liempt verzorgt een inleiding over Het begon in Hengelo en historicus-journalist Hans Morssinkhof houdt een lezing over Vergeten volksverzet. Verder staat er onder meer een interview met Petra Wolthuis op het programma, auteur van Er hoeft er maar een te zijn. De April-meistakingen van 1943. In de Lambertusbasiliek is vanaf 4 mei een expositie over de stakingen te zien, die daarna een ronde maakt langs verschillende locaties in en buiten Hengelo. De stakingen leidden tot gewelddadige acties van de nazi s. In de week na het uitbreken van de stakingen bij Stork werden er willekeurige stakers doodgeschoten, meer dan 200 mensen kwamen in die dagen om het leven. De stakingen hebben een kentering in de oorlog teweeg gebracht , aldus de commissie Herdenking April-meistakingen 1943, die de activiteiten in Hengelo organiseert. De bereidheid tot gewelddadig verzet nam sterk toe. Daarom hebben de stakingen een omslag veroorzaakt, van eminent belang voor het verdere verloop van de oorlog. De April-meistakingen 1943 horen daarom thuis in het collectief historisch geheugen van ons land. De herdenkingsbijeenkomst begint om 16.00 uur en is vrij toegankelijk.

Onderdeel van de bijeenkomst is de voorvertoning van een NOS-documentaire over de stakingen, die op 4 mei wordt uitgezonden na de Dodenherdenking. Historicus-journalist Ad van Liempt verzorgt een inleiding over Het begon in Hengelo en historicus-journalist Hans Morssinkhof houdt een lezing over Vergeten volksverzet.

Verder staat er onder meer een interview met Petra Wolthuis op het programma, auteur van Er hoeft er maar een te zijn. De April-meistakingen van 1943. In de Lambertusbasiliek is vanaf 4 mei een expositie over de stakingen te zien, die daarna een ronde maakt langs verschillende locaties in en buiten Hengelo.

De stakingen leidden tot gewelddadige acties van de nazi s. In de week na het uitbreken van de stakingen bij Stork werden er willekeurige stakers doodgeschoten, meer dan 200 mensen kwamen in die dagen om het leven. De stakingen hebben een kentering in de oorlog teweeg gebracht , aldus de commissie Herdenking April-meistakingen 1943, die de activiteiten in Hengelo organiseert.

De bereidheid tot gewelddadig verzet nam sterk toe. Daarom hebben de stakingen een omslag veroorzaakt, van eminent belang voor het verdere verloop van de oorlog. De April-meistakingen 1943 horen daarom thuis in het collectief historisch geheugen van ons land. De herdenkingsbijeenkomst begint om 16.00 uur en is vrij toegankelijk.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.