Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Hengeloërs organiseren Beatfestijn: vijf bands in Markelose Kösterskoele op Hemelvaartsdag

336012 CIU 00540 kopie

HENGELO/MARKELO - Het programma is klaar: vijf bandjes uit de regio klimmen op Hemelvaartsdag op het podium in de Kösterskoele in Markelo. Historische grond: hier had het eerste openlucht-popfestival van Nederland en hoogstwaarschijnlijk van heel Europa plaats. Dat was 51 jaar geleden, op Hemelvaartsdag 1967.

Dat wordt op donderdag 10 mei nog eens dunnetjes overgedaan in de sfeervolle zandafgraving aan de Potdijk. De doelgroep, volgens de organisatoren Henk van de Wetering en Pel Kotkamp: babyboomers en hun nazaten. Ongetwijfeld zullen er veel bezoekers komen die er ook die eerste keer bij waren. Of in de daarop volgende jaren, want de festivals liepen door tot 1975.

De bands: Lovin End uit Deventer, Y-Sect uit Hengelo, Hun uit Enschede, Beatline uit Eibergen en The Buzz uit Oldenzaal. Met in elke groep nog een aantal musici die in de jaren 60 ook al actief waren, temidden van jongere collega s. Beatfestijn Markelo , luidt de naam van deze bijzondere muzikale reünie. Mocht het een succes worden, dan komt dit openlucht-festival jaarlijks terug.

Kotkamp en Van de Wetering zijn lid van Poparchief Twente. Onder deze paraplu wordt het evenement ook georganiseerd. Van de Wetering was er in 1967 ook al bij, als drummer van Hun. Het was eigenlijk een wedstrijdje, een beatconcours met een stuk of tien bands uit de verre omgeving. Golden Earrings toen nog meervoud kwam ook als hoofdact, buiten de competitie.

De heren hebben de contracten nog: de Haagse band kostte 550 gulden, exclusief de reiskosten. De organisatie was ook verplicht consumpties te verstrekken: vier Sisi, vier cola, vier chocomel. De organisatoren, dat waren de bestuursleden van de Markelose beatclub SKEE1863, die eens gek wilden doen. Dat werd dus het beatconcours in de open lucht, dat meteen ruim 2.000 bezoekers trok.

Kotkamp en Van de Wetering willen het nog eens nadrukkelijk gezegd hebben: dat was het eerste openlucht-festival. En niet de Lochemse Zandkuil, die dat altijd heeft geclaimd. Dat was een jaar later. Afgekeken van Markelo, weten de twee zeker.

Dat sfeertje uit de jaren 60 en 70 herleeft op Hemelvaartsdag in de Kösterskoele. Kaartjes kosten 10 euro in de voorverkoop en 12,50 euro aan de kassa. Een van de voorverkoopadressen is Popeye aan de Drienerstraat. Voor meer adressen: Facebook, Beatfestijn Markelo.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.