Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twentse schaapherders: €˜Doden wolf moet kunnen €™

335010 852693

Wolven die schapen doden mogen onder voorwaarden worden afgeschoten. De afdeling schapenhouders van LTO pleitte hier al voor en krijgt nu bijval van Twentse schaapherders. Bij een toename van het aantal wolven is afschot onvermijdelijk.

Herder Jos Duurland van de kudde in natuurgebied De Borkeld in Markelo gooit op facebookpagina Nowolves de knuppel in het hoenderhok. Hij pleit voor een afschietpremie van 1.000 euro per kadaver. Zo n premie gaat de herders Henk Mulders en Horst Seeler van de Stichting Schaapskooi Haaksbergen te ver. Maar ze zijn het eens met Duurland dat met een toenemend aantal wolven afschot de beste oplossing is.

Wetswijziging
Nu is dat nog verboden. De wolf is beschermd. Volgens Duurland is een wetswijziging waarschijnlijk niet nodig. Nederland kan net als ons omringende landen Europese wetgeving implementeren. Dat houdt in dat afschieten mag als de wolf aantoonbaar twee aanvallen heeft uitgevoerd op boerderijdieren.

Opportunisten
Wolven zijn opportunisten, zegt Duurland. Zodra ze in de gaten hebben dat een schaap een makkelijk prooi is, komen ze terug. En het blijft nooit bij één slachtoffer. Een wolf verminkt eerst wel 10 schapen. Daarna pakt hij er nog één die hij opeet. Beschermen van een kudde is volgens Duurland niet of nauwelijks mogelijk. De herders zijn het zeer oneens met Landschap Overijssel dat vorige week in deze krant stelde dat rasters van minimaal een meter en kuddebewakingshonden wolven afschrikken.

Dat is helemaal niet waar , zeggen de herders. Volgens hen springen wolven nog over 1.20 meter heen. Duurland: Bewakingshonden zijn afgericht in voormalige Oostbloklanden. Ze zijn gevaarlijk. Zodra een toerist of kind in de buurt komt, bijten ze of erger.

Schaapskooi
De enige manier om de schaapskudde te behoeden is volgens de herders de dieren s nachts in de schaapskooi te drijven. Door de afstand tussen het begrazingsgebied en de kooi is dat in Haaksbergen logistiek gezien onmogelijk. Bovendien is de kooi in Haaksbergen te klein als overnachtingsplek voor de ruim 400 dieren.

Aanval op mensen

Niets doen is geen optie, menen Duurland, Seeler en Mulders. Want ook mensen lopen risico. In Siberië en Finland vallen soms dodelijke slachtoffers. Als in strenge winters alle runderen, schapen en andere dieren op stal staan, is er te weinig eten voor de wolven. Het komt regelmatig voor dat mensen worden aangevallen. In Duitsland, waar ook veel wolven zijn, kwam dat tot dusver niet voor. Maar de herders sluiten niets uit. Nederland kan ook zo aan de beurt zijn. Als er te weinig eten is, gaat de wolf op zoek. Vergeet niet dat Nederland dichter bevolkt is dan Duitsland. Dus zal het hier ook sneller gebeuren.

Lente in de Kooi

Seeler en Mulders ontvingen maandag vele honderden bezoekers tijdens het evenement Lente in de Kooi. Vooral gezinnen met kinderen kwamen kijken naar de 450 lammetjes, die dit jaar zijn geboren. Vanaf 29 april gaan ze voor het eerst het Haaksbergerveen op. Bezoekers stelden ook vragen over de wolf. Afschieten van de dieren ging de meesten te ver. De natuur moet zijn gang kunnen gaan , vinden Audrey van Deventer en Arjan Perik uit Hengelo. Ze laten hun dochter Livia (2 jaar) een lam aaien. Een wolf pakt altijd het zwakste schaap. Maar die heeft toch al minder kansen dan de rest.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.