Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Desiré (31) uit Enschede woest en wanhopig door stalkende ex

331954 Desir

Desiré Dekker (31) uit Enschede is boos en bang tegelijk. Als haar relatie met een stadgenoot (36) na jaren uitgaat, kan hij dat niet verkroppen. Nu hangt een elektronisch alarmkastje om haar hals.

Ze gaat ver, om de definitieve streep onder hun latrelatie te trekken. Als Desiré Dekker ruim een jaar geleden duidelijk wil maken dat de liefde voor haar ex-vriend passé is, begint ze maar een verhouding met een vrouw. Dat 'mag' wel van haar ex; een andere man niet. De dames bezoeken discotheek 't Bölke. Maar tot in dat Enschedese uitgaanspaleis voor homo's en lesbiennes wordt ze door haar ex belaagd.

Hij is niet overtuigd van haar plotselinge voorliefde voor hetzelfde geslacht. Hij accepteert de laatste breuk, na zes jaar aan-uit-verkering, niet. Desiré doet aangifte op aangifte. "Hij laat me niet met rust, heeft hij bij de politie gezegd", vertelt ze.

Contactverbod
Na de stroom meldingen krijgt hij drie maanden geleden een contactverbod. Helpt niets, stelt Desiré. Hij zou dat verbod geregeld overtreden. Na de zoveelste misstap wordt hij opgepakt. Pal voor kerst zit hij ook nog voor de snelrechter, als verdachte van een gewelddadige diefstal. De strafzaak wordt aangehouden, haar ex komt vrij. De rechter waarschuwt hem dat hij mevrouw Dekker met rust moet laten.

De Enschedeër wordt ook ontboden op het politiebureau. Desiré overlegt een pak van zeker 6 centimeter aan uitgeprinte mailtjes en appjes. "Een agente vertelde me aan de telefoon dat hij zich niets van het verbod aantrekt."

Vluchten
Hij maakt zijn 'belofte' recent waar. Scheurend komt hij in haar straat. "Ik stond buiten te roken en kon net naar binnen vluchten. Hij schold me door de brievenbus uit voor kankerhoer." In, naar eigen zeggen, opperste paniek drukt ze op de alarmknop van het kastje om haar hals, tot acht keer toe. Ze belt alarmnummer 112. Het werkte wel, de politie kwam van alle kanten.

Ook daarna lapt hij het straat- en contactverbod aan z'n laars, volgens haar. Vier keer doet Desiré aangifte, tot zijn aanhouding leidt dat niet. Haar advocaat Robert Speijdel kaart de martelgang aan bij een officier van justitie. Deze aanklaagster behandelt de vermeende stalking en beslist over zijn arrestatie. "Zij reageert helaas nergens op", klaagt de raadsman. Dat laatste blijkt een reden te hebben. De desbetreffende officier is langdurig ziek. De berichten van Desiré en haar raadsman belanden in de mailbox van de aanklaagster, maar leiden niet tot een optreden van de politie.

Gevaarlijke situatie
Raadsman Speijdel spreekt van 'een gevaarlijke situatie'. Hij dient een klacht in bij hoofdofficier van justitie John Lucas, met twee argumenten. Desirés ex kan maar doorgaan met het overtreden van gedragsaanwijzingen en antwoorden op brandbrieven blijven uit. Het verbaast Speijdel bovendien dat de politie geen kopieën van haar eigen aangiften verstrekt. "Daar heeft ze recht op."

Wanhopig
Desiré is woest en wanhopig. "Hij laat brieven, aan hem gericht, op het politiebureau liggen en gaat weg. Ze laten hem zo lopen." Volgens woordvoerster Barbara van Heerde van het Openbaar Ministerie (OM) zette de bewuste officier, die vijf weken ziek is, de afwezigheidsmelder op haar mailbox wel aan. "

Maar dat betekent niet dat de afzender van mails automatisch geïnformeerd wordt over haar afwezigheid. (Er zit namelijk een extra schakel tussen de mailbox van de officier en die van de buitenwacht -red.). Daar kijken we naar, haar advocaat wordt daarover geïnformeerd." Volgens Van Heerde is de zaak van Desiré en haar stalkende ex nog 'volop in onderzoek'.

Raadsman Speijdel zegt op zijn beurt nooit een afwezigheidsmelding te hebben gekregen. "Wij sturen mails naar de zogenoemde verkeerstoren van het OM, vaak weten we niet welke officier een zaak doet. In geval van ziekte moet voor adequate vervanging gezorgd worden. Dat is niet gebeurd."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.