Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Schouwburg is gratis, toch kiest gemeente voor stadskantoor voor uitslagenavond

330799 radio schouwburg

HENGELO Wie de Hengelose lijsttrekkers nog een keer in actie wil zien, kan op maandagavond 19 maart in de schouwburg terecht voor het grote debat, dat wordt georganiseerd door Hengeloos Peil. Maar wie de uitslagen op de voet wil volgen, moet woensdagavond , verkiezingsdag, naar het stadskantoor. Waarom is dat?

De uitslagenavond heeft traditioneel plaats in het stadhuis. Maar vanwege de renovatie moet er dit jaar worden uitgeweken naar een andere locatie. En daarbij is niet gekozen voor een accommodatie in de binnenstad de schouwburg had weer voor de hand gelegen - maar voor het op bedrijvenpark Westermaat gelegen stadskantoor: bepaald geen centrumlocatie. Het blijkt onder meer te maken te hebben met het gemak voor het hoofd stembureau, burgemeester Sander Schelberg.

Hij moet anders heen en weer tussen de afdeling burgerzaken op het stadskantoor en de binnenstad. Het voor hem dus van belang om de uitslagenavond in het stadskantoor te houden , legt een woordvoerster van de gemeente uit. Een tweede argument dat een rol speelde bij de locatiekeuze zijn de mensen die de stembureaus die dag hebben bemand. Die komen, nadat ze alle stemmen hebben geteld, met de spullen naar het stadskantoor. Ze hebben aangegeven dat ze daarna niet weer de stad in willen. En wij willen ze graag bedanken met een drankje.

De derde reden is het kostenplaatje, aldus de zegsvrouw. Aan de schouwburg zit een prijskaartje vast. Terwijl we met het stadskantoor al een hele mooi locatie hebben. Waarom zouden we dan ergens anders wat gaan huren? Evenwel: de gemeente kon gratis terecht in Schouwburg Hengelo. Directeur Raoul Boer : We hebben een zaal ter beschikking gesteld, maar er speelden blijkbaar andere overwegingen een rol.

Aanvankelijk hebben we een kostenopstelling gemaakt, maar het was niet helemaal duidelijk of dat een beletsel was om die avond in de schouwburg te organiseren, daarom hebben we de zaal vervolgens gratis aangeboden. Dan konden de kosten geen struikelblok meer zijn , vertelt Boer. Hij vindt het persoonlijk, als Hengelose inwoner, jammer dat de uitslagenavond niet in de binnenstad plaats heeft.

Het stadhuis is een ideale locatie, nu dat daar niet kan zou het mooi zijn als de uitslagenavond op een andere plek in het centrum plaats zou hebben gehad. Dat vind ik als burger. Het hoeft ook niet per se de schouwburg te zijn, maar we beschikken nu eenmaal over een zaal waar het zou kunnen. De burgemeester heeft evenwel zijn overwegingen en die respecteren we.

De locatiekeuze is in het raadspresidium het overleg van de burgemeester met de fractievoorzitters - aan de orde geweest. En daar blijkt niet iedereen enthousiast te hebben ingestemd met het stadskantoor. Zo is Bas van Wakeren van ProHengelo absoluut niet blij met deze locatie. Ik vind dat de uitslagenavond in het centrum moet plaats vinden. En niet in het stadskantoor, op een industrieterrein. Dit kan toch wel wat gezelliger! Hoe wil je de inwoners anders betrekken bij de politiek?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.