HENGELO Een Muur van Stork, aan weerszijden van de Laan Hart van Zuid, ter herinnering aan het roemrijke industriële verleden van deze omgeving: dat idee heeft de Hengelose schrijver/journalist Marco Krijnsen ingediend bij de Stichting 150 jaar Stork.
De Muur is bedoeld als een Wall of Fame, gemaakt van cortenstaal, met daarop foto s van Storkianen. Zij worden daarmee aan de vergetelheid ontrukt, eeuwige roem is hun deel , aldus Krijnsen. Het wordt ook geen dood monument : elk jaar in september, de oprichtingsmaand van Stork, wordt ze uitgebreid met namen en oude portretfoto s van werknemers in de afgelopen 150 jaar.
De nabestaanden van de Storkianen worden nauw betrokken bij het project, zo is de bedoeling van Krijnsen: Zij zijn de leveranciers van naam en foto en worden zo de trotse ambassadeurs van de Muur van Stork. De Muur is een communityproject met eeuwigheidswaarde , aldus Krijnsen. De locatie klopt helemaal, in historisch opzicht, want de Laan Hart van Zuid verbindt de twee erfgenamen van het oude Stork: het Siemensgebouw bij het station en de fabriek van Stork Thermeq bij het Twentekanaal.
Krijnsen liet zich inspireren door een project bij de DRU Cultuur-fabriek in Ulft: de DRU staat symbool voor de ijzerindustrie in de Achterhoek en was lange tijd was de belangrijkste werkgever in de regio. Ook daar is de industriële bedrijvigheid vertrokken. De oude fabrieksgebouwen hebben als industrieel monument bijna allemaal een tweede leven gekregen.
Marco Krijnsen heeft op zijn Facebookpagina inmiddels enkele tientallen positieve reacties op zijn plan gekregen. Hij reageerde op de oproep van de Stichting 150 jaar Stork om ideeën in te dienen voor projecten rond het jubileum. De stichting heeft daarvoor 30 mille op de plank liggen. De bedenker van De Muur: Wat was Hengelo geweest zonder Stork? En wat was Stork geweest zonder de mannen in de blauwe overalls en al die andere werknemers?