Maandag tekent Enschede een overeenkomst met SKO Projectinrichting uit Oldenzaal dat zoveel mogelijk delen van oude en versleten gemeentelijke kantoormeubels gaat gebruiken om er nieuwe van te maken, die ook weer in de gemeente worden gebruikt.
TweedehandsjesDe gemeente is ervan overtuigd op deze manier de meest circulaire werkplekken van Nederland te krijgen. De ambtenaren zullen er niet minder lekker op zitten en nauwelijks in de gaten hebben dat ze op een tweedehandsje zitten, verwachten Robbert Nijhuis en Ruud Schoolderman van SKO. Het wordt allemaal zo goed als nieuw.
Nijhuis en Schoolderman zijn trots. Dit is, zeker voor Oost-Nederland, een uniek project , vertelt Nijhuis. Zo'n 1500 werkplekken worden in tien jaar tijd verduurzaamd. Het gaat hierbij om de plekken in het stadskantoor, het stadhuis en diverse wijklocaties in de gemeente. Er wordt een gerefurbished collectie samengesteld, die bestaat uit gebruikte kantoormeubelen.
Het onderstel van een bureaustoel kan in prima staat zijn, maar er moet wel een nieuwe bekleding op. Dat doen we dan dus. Maar ook kunnen we van twee mindere stoelen, één goede en bruikbare maken , vertellen Nijhuis en Schoolderman.
FlexplekkenAnder voorbeeld: van de hoekbureau s die niet meer van deze tijd zijn worden rechte bureau s gemaakt, ideaal voor flexplekken. En SKO gaat nog verder. We zijn zeer kritisch op de waarde van het product. Het moet nog wel enige tijd meekunnen of we moeten producten kunnen ombouwen naar iets anders. Zo hebben we archiefkasten omgebouwd tot zitplekken en van deuren maken we paraplubakken.
De stoelendokter van SKO kijkt hoe hij meubilair een tweede leven kan geven. Alle producten krijgen een barcode. Even scannen en het grondstoffenpaspoort komt te voorschijn, waarop precies bekeken kan worden wanneer het product is opgeknapt en welke onderdelen gebruikt zijn.
SKO denkt duurzaam, ook in de handel van kantoormeubilair. Dit vergroot de verantwoordelijkheid bij bedrijven. Ik ben ook blij dat dit een traject is van 10 jaar, het is niet even nieuw meubilair afleveren en that s it. We blijven de vinger aan de pols houden, bouwen een relatie met de klant op.
Uniek
Henk Veldhuis heeft zich als facilitair manager van de gemeente Enschede vastgebeten in de verduurzaming van de werkplekken. Dit is het meest circulaire project van Nederland , zegt Veldhuis. Elk snippertje wordt opnieuw gebruikt .
Dat elk product een grondstoffenpaspoort heeft, is uniek. Wij krijgen van SKO ook van elk bureau of stoel een rapportage wat ermee is gebeurd. Wij zijn volledig transparant, open en eerlijk naar elkaar. Eén ding is zeker: niets gaat naar de stort.
Wat Veldhuis ook zeer aanspreekt is dat mensen uit de sociale werkvoorziening taken verrichten in de duurzaamheidsstraat van SKO. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten. Dat de gemeente Enschede straks goedkoper uit is, is natuurlijk ook mooi meegenomen. Dat zal best ja. Maar dat is geen doelstelling. Ons doel is duurzaamheid.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede