Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

VIDEO: Breken en slopen in het stadhuis van Hengelo

321547 20180130 stadhuis renovatie fb1

Het Hengelose stadhuis, gebouwd in 1963, wordt met een grote verbouwing annex sanering gereed gemaakt voor de toekomst. "Na bijna 60 jaar is dat wel nodig."


"Eerst moeten we flink slopen, daarna kunnen we opbouwen", zegt Sander Schilstra, projectleider van de gemeente bij de nieuwbouw van het stadskantoor en de renovatie van het stadhuis. Waar het stadskantoor komt, is nu nog een immense bouwput met damwanden, om instorten te voorkomen. Vandaag laten we ons door Schilstra rondleiden in het stadhuis, waar hij waarschuwt voor stof en rommel. We moeten veiligheidshelmen op en laarzen aantrekken, want binnen is zo ongeveer alles gestript.

"Er is heel veel asbest aangetroffen. In luchtkanalen, maar ook in kit tussen de wanden", vertelt Schilstra. "De asbestsanering is veel omvangrijker dan we dachten. Nu hebben we alles wel in beeld en liggen redelijk op schema. We moeten ook de procedures goed volgen. Alle asbest wordt gecontroleerd afgevoerd naar Twence, waar het wordt verwerkt."

Kleine bulldozertjes schuiven enorme brokstukken muur opzij. Zware drilboren zijn aan het werk. Heel wat tussenwanden zijn gesloopt. Plafonds liggen eruit. "Dat moet om te kunnen saneren. Er komen overal nieuwe installaties voor licht en luchtbehandeling."

Het stadhuis nieuwe stijl telt straks 600 werkplekken. Waar eens de garderobe was en waar de fractiekamers waren, komt straks het nieuwe bedrijfsrestaurant. De fractiekamers verhuizen naar de andere kant van het stadhuis. "Dat zijn meer algemene gebruiksruimten. Niet meer specifiek fractiekamers", zegt Schilstra. "Maar raadsleden kunnen er wel 7 keer 24 uur gebruik van maken."

Een trap die voorheen bezoekers naar de publieksbalies op de eerste etage bracht is zo goed als gesloopt. Kostte een week werk. "Daar is destijds behoorlijk wat beton voor gebruikt. Er zijn als het ware twee trappen op elkaar gemaakt. Alles is nu bijna weg. Ook de liften gaan eruit." De publieksbalies verhuizen straks naar het stadskantoor. Daar komt ook een een ingang voor publiek.

Het nieuwe stadhuis telt straks veel vergaderkamers en een grote commissiekamer. Alles wordt op de kop gezet, maar wel met respect voor de schepping van architect Berghoef. "De architect heeft alles ontworpen, tot aan de lampen, stoelen en prullenbakken toe. Alles is afgeschermd en netjes opgeslagen."

Op de valreep kunnen we de vergaderzaal van de gemeenteraad en de Burgerzaal nog bekijken. Schilstra: "Volgende week gaan we hier beginnen met saneren. De grote luchtkanalen gaan eruit. Ook hier zit nog asbest."

Het enorme mozaïek in de raadszaal is afgeplakt, de meubels zijn ingepakt, het parket op de vloer is afgetaped en ook de perstribune is helemaal ingepakt in beschermend materiaal. "We willen geen grote problemen krijgen tijdens de sanering."

De Burgerzaal staat in de steigers. Er zijn nog heel veel handen nodig om de klus te klaren. "In de zomer van 2019 hopen we klaar te zijn. Gespecialiseerde bedrijven zullen eerst alles nog grondig reinigen."

Tegen die tijd heeft Sander Schilstra er tien jaar opzitten als projectleider. "Een project als dit vergt veel voorbereiding." De crisis sloop er tussendoor. Een voorlopig en definitief ontwerp moesten worden gemaakt en toen dat klaar was ontstond er politieke discussie of het stadskantoor wel op die plek moest worden gebouwd. In 2016 gaf de gemeenteraad een definitief akkoord.

De enige vraag is nu nog of er straks voldoende parkeerplaatsen zijn. Onder het stadskantoor komt ruimte voor 67 eigen auto's van de gemeente, zoals die van de afdeling Handhaving. De gemeente wil fiets-, bus- en treingebruik onder ambtenaren stimuleren. Schilstra: "We denken dat we flink wat mensen kunnen bereiken. Ik kom zelf ook op de fiets."

Tekst: Gerard Smink, TC Tubantia

Deze reportage is een samenwerking tussen Radio Hengelo TV en de TC Tubantia Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.