Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

'Protest-galerie' in Schouwburg Hengelo tegen slopen ceder

320254 radio herbert

HENGELO De hal van Schouwburg Hengelo huisvest sinds woensdagavond een artistiek protest tegen de dreigende ondergang van de blauwe ceder op het Burg. Jansenplein. Herbert Capelle, kunstenaar/fotograaf, hing er 43 werken van veertig Hengelose kunstenaars aan een waslijn. De centrale boodschap: blijf van die boom af.

Capelle is de initiatiefnemer van de digitale Galerie de Blauwe Ceder. Hij vroeg collega s, dichters en gewone Hengeloërs om werk op te sturen met de bedreigde boom in de binnenstad als thema. Dat leidde ertoe dat tientallen kunstenaars bijzondere en originele inzendingen opstuurden: schilderijen, grafiek, tekeningen, gedichten.

Samen met kunstenaar Pier van Dijk printte Capelle de inzendingen op groot formaat uit en hing ze aan een lange waslijn in de schouwburg, dit met instemming van de directie. Een pop-up tentoonstelling , aldus Capelle. De kunstwerken blijven in elk geval hangen tot en met woensdag 14 februari: Valentijnsdag. Op die dag kunnen geliefden zich laten fotograferen onder de ceder.

De gemeente wil de boom kappen in verband met de reconstructie van het Burg. Jansenplein. Capelle vindt het onbegrijplijk dat de blauwe ceder weg moet. Zo vindt hij het argument dat de boom midden in de nieuwe zichtlijn staat tussen Enschedestraat en stadhuisbordes, onzin. De boom staat immers aan de zijkant.

Er komt een nieuwe boom terug op het plein, heeft de gemeente beloofd. Maar daar is Capelle, samen met zijn geestverwanten, óók niet van onder de indruk: Want een nieuwe boom op een centrale plek is niet handig wat betreft de evenementen. En de fietsroutes hoeven wat hem niet te worden verbeterd: de boom zou namelijk ook fietsers in de weg staan, zegt de gemeente.

Herbert Capelle en zijn mede-kunstenaars staan niet alleen in hun protest: ook de groene Hengelose organisaties en ProHengelo maken zich sterk voor het behoud van de ceder.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.