Eric Bol zit al 22 jaar in het vak. Eerst bij De Slegte in Enschede, sinds vier jaar beheert hij het antiquariaat bij Broekhuis. Boeken over streekcultuur zijn altijd populair geweest. Er zijn verzamelaars die tussen pakweg 1950 en 1990 prachtige collecties hebben opgebouwd. Maar die groep vergrijst. Je ziet de laatste jaren dat ze kleiner gaan wonen of komen te overlijden. Hun verzameling wordt dan naar ons gebracht, maar wij hebben echt te veel aanbod. We kopen tegenwoordig echt heel kritisch in.
Sluiting
Broekhuis nam na de sluiting van De Slegte in 2014 de tweehandsboeken-activiteit over. En volgens Bol leidde dat wel tot een veel grotere variatie: De Slegte zat alleen in Enschede, wij kopen nu ook boeken in bij de winkels in Almelo, Hengelo en Oldenzaal. Dan krijg je ook veel meer boeken die specifiek over die steden gaan. Ik heb de afgelopen vier jaar bij Broekhuis veel titels voorbij zien komen die ik in de achttien jaar bij De Slegte nog nooit gezien had. In Hengelo heb je bijvoorbeeld prachtige boeken over Stork, die daar ook weer heel goed verkocht worden.
Belangstelling
Bol constateert overigens dat de belangstelling voor streekcultuur en natuur nog altijd heel groot is. Wij hebben in al onze winkels een speciale Twente-hoek en die loopt echt als een trein. Daar leggen we boeken over streekcultuur neer, fiets- en wandelgidsen, maar ook Willem Wilmink en auteurs die Twente een hoofdrol geven. Horizon City van Jaap Scholten, Bonita Avenue van Peter Buwalda, en nu weer De heilige Rita van Tommy Wieringa. Die boeken zijn echt niet aan te slepen.
Bol heeft een opmerkelijke observatie over die interesse: Ik heb er geen wetenschappelijk bewijs voor, maar mijn gevoel na 22 jaar in dit vak zegt dat het kampioenschap van FC Twente een omslagpunt is geweest. Vanaf die tijd zag je mensen weer trots worden op Twente en nam bij ons ook de belangstelling voor boeken over de streek weer toe.
De belangstelling komt vooral van 50-plussers: Die hebben over het algemeen tijd en geld, en interesse in de geschiedenis van de streek. Maar ik zie ook veel jongeren die willen weten hoe hun stad of de regio er vroeger uitzag. Mooie fotoboeken met historische foto s doen het verschrikkelijk goed. En die worden dus nog steeds gemaakt.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Reinier van Willigen