Het project van Twence is bijzonder, omdat grootschalige CO2-afvang nog weinig gebeurt in Nederland. Al helemaal niet in combinatie met hergebruik. Twence deed dat de afgelopen jaren op kleine schaal, door met de CO2 natriumbicarbonaat bakpoeder te maken. Die stof wordt door Twence zelf weer gebruikt in het proces van rookgasreiniging. De kennis die we hier hebben opgedaan is zeer waardevol voor onszelf maar ook voor anderen , zegt Twence. Vanuit heel Europa is er belangstelling voor.
Bedoeling is dit jaar de vergunningen voor de installatie in te dienen. Tevens dit jaar moet duidelijk worden of het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat subsidie verstrekt.
200.000 Uit de schoorsteen van Twence komt jaarlijks zo n 200.000 ton CO2. Op dit moment wordt 2.000 tot 3.000 ton daarvan afgevangen. De ervaringen wil het bedrijf gebruiken om vanaf 2020 jaarlijks 100.000 ton CO2 af te vangen. Nadat het kooldioxidegas uit de rookgassen is geïsoleerd, wordt het vloeibaar gemaakt voor transport naar de afnemers. Eerder verkende Twence of er een markt is voor het geproduceerde CO2. Het opstellen van een MilieuEfffect Rapport (MER) is een volgende stap. Daarvoor werd in december het startsein gegeven.
Een MER is nodig omdat een nieuwe installatie wordt gebouwd waarmee het CO2 uit het rookgas gehaald wordt en vloeibaar gemaakt voor transport. CO2 wordt onder meer toegepast door glastuinders. Tuinders gebruiken zo'n 1,5 miljoen ton CO2 per jaar om de groei van hun gewassen te bevorderen. Volgens Twence is CO2 ook toepasbaar in de bouw, onder andere bij de productie van gasbeton. Ook wordt gebruik van CO2 als energiedrager genoemd.
Bedoeling is dat de nieuwe installatie zo bijdraagt aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Het afvangen en opnieuw gebruiken van CO2 is van groot belang om de opwarming van de aarde een halt toe te kunnen roepen. Twence kan daar een bijdrage aan leveren , zegt het bedrijf. Volgens Twence komt de afvang van de CO2 overeen met een besparing aan CO2-uitstoot waarvoor dertig windmolens zouden moeten draaien.
KlimaatbeleidIn de plannen van het kabinet is het afvangen van CO2 een van de pijlers onder het klimaatbeleid. In 2030 wil de regering zo jaarlijks 20 miljoen ton aan broeikasgas wegwerken. Proefprojecten voor de afvang van CO2 komen echter nauwelijks van de grond.
Hoeveel de bouw van de installatie bij Twence gaat kosten is nog niet bekend. Het is bijvoorbeeld onzeker in hoeverre het rijk subsidie verstrekt in de exploitatie. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat verklaarde onlangs dat de zogenoemde SDE+-subsidie zoals Twence die kreeg voor de biomassacentrale niet bedoeld is voor technieken waarna CO2 ondergronds wordt opgeslagen. Zogenoemde Carbon Capture and Storage (CCS).
De focus van Twence ligt echter op Carbon Capture and Usage (CCU). De Vereniging Afvalbedrijven en LTO Glaskracht zijn hierover in gesprek met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat , aldus Twence.
CO2-toepassingenAfgevangen CO2 wordt nog niet grootschalig hergebruikt, met uitzondering van de glastuinbouw. Wel wordt er volop onderzoek gedaan naar nieuwe toepassingen voor het broeikasgas.
1. CO2 in de glastuinbouwZonder kooldioxide zouden er geen planten groeien. Van water, koolstofdioxide en licht maakt een plant zuurstof en glucose. De CO2 neemt een plant op via de huidmondjes in de bladeren. Door extra CO2 in kassen te pompen, worden tomaten, komkommers, bloemen en planten via de lucht bijgemest .
2. CO2 in de bouwKoolstofdioxide wordt als schuimvormend middel gebruikt bij de aanmaak van isolatiemateriaal. Maar het kan ook gebruikt worden bij het produceren van compensatiesteen : een bouwsteen die niet hard wordt door het toevoegen van warmte, maar door toevoeging van CO2.
3. CO2 als energiedrager CO2 zelf is geen energiedrager, maar kan via chemische weg wel toegepast worden bij de productie van nieuwe brandstoffen. Zo wordt CO2 gebruikt bij het kweken van algen, waarmee bio-ethanol gemaakt wordt. Ook wordt er wordt geëxperimenteerd met een toepassing waarbij CO2 wordt gebruikt voor het maken van benzine.
1Twente Enschede sprak hierover samen met Albert Vos. Beluister dat bericht hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede.