De weerman van RTL, die tevens meteoroloog is voor de website Buienradar, kan zich niet heugen dat een storm van dit formaat de regio eerder teisterde. Wilt is weerman sinds 1994. Het was volgens hem al bijzonder dat de kuststreek te maken had met windkracht 11.
Dat maken we één keer in de tien jaar mee. Maar nu was er ook nog windkracht 9 in Gelderland en in Brabant n Twente had windkracht 8! Extra opvallend waren volgens hem de harde windstoten. Op de vliegbasis Twente is donderdagmiddag een windstoot van 124 kilometer per uur gemeten. Dat was een kortstondige stoot van orkaankracht , verduidelijkt de Bornenaar.
Veiligheid
De westerstorm was heftig, maar duurde niet lang. Tegen 14 uur keerde de betrekkelijke rust terug in de regio. Dat de KNMI niet direct code rood introk, had volgens Wilt te maken met de impact van het hevige weer. Er lagen her en der nog bomen op de weg. Uit oogpunt van veiligheid was het niet verstandig dat mensen direct de weg opgingen.
Volgens de weerman had de extreme weersituatie niets te maken met de klimaatverandering. Nee, dat staat hier los van. Januari is altijd vrij onstuimig. Dit is de maand met de meeste weeralarmen. Dat heeft met de wind en met de gladheid te maken.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede