Eigenlijk was het in 2008 al zo bedoeld. Het Muziekkwartier opende en daarmee zouden de gebruikers - Wilminktheater, Poppodium Atak, Orkest van het Oosten, Nederlandse Reisopera, Artez Conservatorium en Kaliber Kunstenschool - veel profijt van elkaar én van de andere culturele instellingen in de stad kunnen hebben. Nu, tien jaar later, kan de beoogde verhuizing van de centrale bibliotheek naar het pand aan het Wilminkplein de katalysator zijn voor een nauwere samenwerking.
Architect
Op dit moment buigen drie werkgroepen zich over de mogelijkheden. Vanzelfsprekend wordt bekeken hoe alles moet worden bekostigd. Ook de kansen voor programmering worden onderzocht. Daarnaast wordt nadrukkelijk gekeken naar het gebouw zelf. Dat moet zich gaan profileren als de huiskamer van de stad.
Architect Aat Vos is gevraagd hiervoor schetsen te maken. Vos heeft in ruim twintig jaar over de hele wereld nieuwe bibliotheekconcepten ontworpen. Gebouwen die niet op zichzelf staan, maar altijd ingepast in de directe omgeving. Hij tekende onder meer voor DOK in Delft, dat de meest moderne bibliotheek van de wereld wil zijn.
Het programma van eisen noemt onder meer de toegankelijkheid van het gebouw voor gehandicapten. Daarnaast wordt er gekeken naar ruimte voor horeca, en hoe zich dat verhoudt tot de al bestaande horeca in het gebouw.
Cultureel Hart
Door een verhuizing van de bibliotheek kan het Muziekkwartier zich ontwikkelen tot het culturele hart van Enschede. Het gebouw biedt straks de mogelijkheden voor verregaande samenwerking. Een mooi voorbeeld van culturele samenwerking vindt Kocx het festival Crossing Border, dat zich een paar jaar geleden na twee edities terugtrok uit Enschede. "Dit festival met vernieuwende auteurs en muzikanten maakte in optima forma gebruik van het Muziekkwartier."
De verwachting is dat door de samenwerking het bezoekersaantal van de bibliotheek zal groeien. Nu kent de bieb een toeloop van 420.000 bezoekers per jaar, dat kan in het Muziekkwartier verdubbelen.
Kans
Hoe groot de kans is dat de bibliotheek verhuist naar het Wilminkplein, durft directeur Gerard Kocx op dit moment niet te zeggen. "We zitten nu in de onderzoeksfase. Er zijn problemen waarvoor een oplossing gevonden moet worden." Eén daarvan is geld. De bibliotheek heeft het huidige gebouw in eigendom. Dat moet worden verkocht, en daarna moet huur worden betaald voor de nieuwe ruimte. Daarnaast moet ook worden gekeken naar een fietsenstalling.
Snel besluit
Alles is erop gericht dat nog deze gemeenteraad de ultieme beslissing kan nemen. Dat zal op 13 maart zijn, wanneer de gemeenteraad in de huidige samenstelling voor het laatst bij elkaar komt.
"Als we het over de verkiezingen heen tillen, zijn we zo een half jaar verder", zegt Kocx. "Bovendien is er dan een nieuwe politieke situatie en is de huidige wethouder, Jeroen Hatenboer, weg."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Annina Romita