Dat december niet de zonnigste maand van het jaar is, is geen verrassing. Maar in 2017 maakte de wintermaand het wel heel bont. In Twente kregen we gemiddeld slechts 51 minuten zonlicht per dag op onze bol. Een groot verschil met 2016 toen we dagelijks bijna 2 uur konden genieten van de zonnestralen. December 2017 is de donkerste decembermaand sinds 1988. In dat jaar bereikten de zonnestralen ons gemiddeld 26 minuten per dag.
Door een tekort aan zonlicht kunnen mensen zich neerslachtig of somber voelen. Ons brein maakt door licht bepaalde stofjes aan , legt psychiater Alexandâr Alexandrov van ziekenhuis MST in Enschede uit. Hierdoor kunnen wij bijvoorbeeld plezier ervaren of alert zijn. Bij een gebrek aan licht wordt de aanmaak van die stofjes minder gestimuleerd. Ook een tekort aan vitamine D, wat ons lichaam eveneens uit zonlicht haalt, kan volgens Alexandrov zorgen voor sombere gevoelens.
Winterdepressie?Geen reden voor paniek volgens de psychiater. Volgens hem wordt er te makkelijk gestrooid met de term winterdepressie . Er spelen veel meer factoren mee bij het ontstaan van een depressie dan alleen donker weer , vertelt hij geruststellend. Je mag best soms angstig zijn of je verdrietig voelen, dat maakt ons mens. Maar een dipje is geen depressie , verklaart hij.
Volgens de psychiater is er pas sprake van een winterdepressie als symptomen als continue vermoeidheid, behoefte aan calorierijk voedsel en concentratieproblemen langer dan een maand aanhouden. Deze symptomen worden wel aangewakkerd door het donkere weer, maar de duisternis is volgens de psychiater niet de oorzaak. "De winter is slechts een trigger. De oorzaak van de depressie ligt dan bijvoorbeeld in de zomer, maar komt door het neerslachtige gevoel in de winter naar boven.
Kunstmatige zonVoor mensen die een winterdepressie hebben, ligt een deel van de oplossing in licht. Tijdens een sessie lichttherapie in het MST zitten patiënten gemiddeld 45 minuten voor een felle lamp van zo n 10.000 lumen, vergelijkbaar met de kracht van de zon. Met hun ogen open , verklaart Alexandrov, want het licht bereikt ons brein via die weg. De lamp bootst tijdens circa 15 sessies eigenlijk de functie van de zon na. Het lichaam begint daardoor na een aantal behandelingen weer de juiste stofjes aan te maken. Patiënten voelen zich vaak na een aantal sessies al levendiger , vertelt Alexandrov. In combinatie met praatsessies en soms medicatie helpt hij mensen er weer bovenop. Hoeveel percentage de lamp hieraan bijdraagt is moeilijk te zeggen. Maar het werkt.
En goed nieuws: uit
cijfers van weerstation Twenthe blijkt dat we in een opwaartse spiraal zitten. Sinds het begin van dit jaar heeft de zon zich gemiddeld 67 minuten per dag laten zien. De weersvoorspelling biedt ook hoop. Het blijft weliswaar fris, maar de zon zou zich vaker laten zien. Nog even volhouden dus!
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Pixabay