Het thema van de prijs van het Oranjefonds is dit jaar 'jong en sociaal ondernemend'. Initiatiefnemers mogen niet ouder dan 35 jaar zijn. Pascal Dijkman, de stichter van Alifa Bike Works, wist niet wat een Appeltje van Oranje inhield. "Iemand wees me erop. Ik dacht: Hé, dat is precies wat wij doen."
Voor iedereenDrie jaar geleden ontstond het idee met jeugd fietsen te repareren. "We kenden die jongeren vaak al van de straat. Op deze manier kunnen ze een vak leren, maar ook met wijkbewoners in contact komen." Eerst wordt ze vakkennis bijgebracht, later kunnen ze geld verdienen. "Iedereen heeft een andere reden om hier te komen. De één wil geld verdienen, een ander komt vanwege een slechte thuissituatie. We zijn er voor iedereen."
VerantwoordelijkheidFietsen repareren is geen hoofddoel "Dat is alleen maar een middel om in contact te komen. Straatjongeren willen wel werken, maar zijn sociaal onhandig." Bike Works is niet te vergelijken met reguliere fietsenmakers. "Iemand die weinig te besteden heeft kan hier zijn fiets brengen. Maar dan moet je wel iets terugdoen. Als je niet technisch bent, dan kun je komen schoonmaken." Op die manier worden tegen gereduceerd tarief of zelfs gratis reparaties aangeboden. "Jongeren moeten leren werken voor hun geld, verantwoordelijkheid leren nemen."
Sinds december zit Bike Works in de Performance Factory. De officiele opening komt nog. Bij winst gebruikt Bike Works het Appeltje van Oranje-geld om de werkplaats klaar te maken en een website op te zetten. Volgende week pitcht Dijkman zijn initiatief aan de jury van Appeltje van Oranje. In april worden de drie winnaars gekozen.
Stemmen kan via
stem.oranjefonds.nl.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Emiel Muijderman