5 kilometer van de in totaal 30 kilometer nieuwe transportleiding van AkzoNobel kan nog niet gebruikt worden. Tijdens testen in december, om aan te tonen dat de leidingen voldoende sterk en lekdicht zijn, kwamen diverse defecten aan het licht. In eerste instantie werd geconstateerd dat op circa 15 plaatsen de aansluitingen tussen de buiselementen lekte. Uit onderzoek bleek vervolgens dat de rubber afdichtingsringen, die de buiselementen lekvrij met elkaar moeten verbinden, waren verschoven.
Productiefout
Na herstelwerkzaamheden door de aannemer waren er evenwel nog stééds lekkages. Nu bleken diverse buizen zèlf lek te zijn. Omdat de oorzaak daarvan niet bekend was, besloot AkzoNobel alle herstelwerkzaamheden te staken totdat duidelijk zou zijn wat het probleem was. Direct in het begin van het nieuwe jaar is onderzoek gedaan bij de leverancier. Hieruit ontstond het beeld dat er inderdaad sprake is van een productiefout, die niet door het kwaliteitsborgingssysteem van de leverancier is ondervangen. Inmiddels bevestigen meerdere onderzoeksresultaten deze conclusie , schrijft deze week locatiedirecteur Yvar van den Winkel van AkzoNobel aan de Enschedese wethouder Hans van Agteren.
Leverancier
Volgens de leverancier voldoen maximaal 15 buizen niet aan de eisen. Die zouden niet allemaal aan AkzoNobel zijn geleverd. Op dit moment wordt samen met de leverancier bekeken welke van de 15 buiselementen aan AkzoNobel zijn geleverd en dus, deels preventief, vervangen moeten worden , schrijft Van den Winkel. Dat duurt enkele weken, waarna opnieuw getest kan worden. Probleem is dat tijdens het testen grond op de buizen moet liggen, om een stabiele ligging te waarborgen. Daardoor is er geen zicht meer op de leiding.
Vernieuwing
De nieuwe pijpleidingen van AkzoNobel zijn onderdeel van een grootschalige vernieuwing van het leidingstelsel door Twente. Die operatie, uitgevoerd onder druk van het Staatstoezicht op de Mijnen, moet er voor zorgen dat er in 2018 geen lekkages meer optreden. Op 1 januari 2018 zou AkzoNobel het nieuwe netwerk gaan gebruiken.
Wiebes
Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat meldde de vertraging onlangs aan de Tweede Kamer. Hij was toen nog niet bekend met de aard en omvang van het kwaliteitsprobleem van de buiselementen , meldt Van den Winkel aan Van Agteren.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Carlo ter Ellen