Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Hulprobots van de Universiteit Twente helpen bij dementie

318307 download 1 2

Robots kunnen in de toekomst maatjes worden van mensen met dementie. De Universiteit Twente gaat robots namelijk leren om emoties te herkennen. Bij een verdrietige of boze stemming krijgt de oudere tips van zijn maatje om zich beter te voelen.

Professor Gerben Westerhof van de UT geeft leiding aan onderzoek dat de vernieuwende toepassing in de ouderenzorg mogelijk kan maken. De eerste stap is dat 60 zelfstandig wonende ouderen in Twente dit jaar hun levensverhaal vertellen. De helft van de ouderen heeft dementie, de andere helft niet. 1Twente Enschede sprak met Westerhof. Beluister dat item hierboven terug.

Analyse
Westerhof: Van de gesprekken maken we video-opnamen. Na afloop worden deze uitgebreid geanalyseerd. Daarbij letten we op woordgebruik, stemgebruik en non-verbaal gedrag. We analyseren wat bij welke stemming hoort. Is iemand somber, dan gaat hij langzamer praten. Bepaalde spiertjes in het gezicht trekken samen. Alle informatie die hoort bij specifieke stemmingen voeren we in computers in. Zo leert het apparaat uiteindelijk om zelf emoties te herkennen.

Het dementieonderzoek is een voorbeeld hoe technologie meerwaarde heeft in de gezondheidszorg. Niet zozeer als vervanger van personeel, maar vanwege de toegevoegde waarde. Westerhof: Je kunt geen 24 uur per dag een personeelslid bij een oudere op de kamer plaatsen. Een robot op de kamer kan observeren. Als de persoon somber is, kan de computer de tip geven om een activiteit te ondernemen. Behalve in de ouderenzorg, is dit ook toepasbaar bij psychiatriepatiënten.

Interessante ontwikkeling
Specialist ouderengeneeskunde Alicja van der Kraats-Duma van TriviumMeulenbeltZorg vindt robots bij observatie een interessante ontwikkeling. Wij zien onbegrepen gedrag bij bewoners in onze verpleeghuizen. Het bestaat uit roepen, onrust vertonen, in zichzelf gekeerd zijn of van zich afslaan. Elk nieuw meetinstrument is welkom als het helpt om gedrag beter te leren lezen."

De robot mag van Van der Kraats-Duma nooit de medewerkers vervangen. Ik zou niet blind varen op alleen observatie vanuit de technologie. Maar als aanvulling, zie ik er met belangstelling naar uit.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.