Wat ze allemaal delen is een grote bezorgdheid over de popcultuur in Enschede. Ondernemer Robert van der Weide-Zeelenberg van entertainmentbedrijf Comicasa vreest dat met Atak alles op het hakblok komt. ,,Je kunt niet ondernemen in een stad zonder cultuur.
Onderstroom
Muzikant Arthur Adam, de presentatie van zijn nieuwe album kon afgelopen vrijdag niet in Atak plaatsvinden: ,,Het gaat niet alleen om Atak. Popmuziek moet een plaats op de gemeentelijke agenda hebben. En niet alleen de mainstream, de toegankelijke popmuziek, vindt hij. ,,Juist de onderstroom is heel hard nodig. Als je die stopt, ondergraaf je de subculturen waar pop op drijft.
Druppel
Singersongwriter Jasper Slaghuis: ,,Het gaat ongelooflijk goed met de popcultuur in Enschede. Alleen niet dankzij de gemeente. Een stad met 160.000 inwoners moet in staat zijn een popcultuur te onderhouden. Er verdwijnt hier in Enschede te veel. Atak is de druppel. Dat de gemeente de subsidie stop zet, is gewoon waanzinnig.
Verdwijnen
Popprofessor Arris Roordink hij was in het verleden programmeur bij Atak - zei het maandagavond zo: ,,Ik ben een Atakker. De situatie nu is heel vervelend, maar ik ben wel blij dat er verandering komt. Met Atak komt het wel goed, als het poppodium straks opgaat in een bovenstedelijk poppodium, denkt hij. Hem baart het meer zorgen dat het Mystiek Theater zijn plek niet zeker is, dat het Robson verdwijnt, net als The Loch en N8Kelder. ,,Allemaal plekken waar bandjes optreden. Bizar. Enschede is een studentenstad. Een gemeente moet daar een visie op hebben.
De demonstratie had als zwanenzang een dringende vraag aan cultuurwethouder Jeroen Hatenboer. 'Jeroen, wat ben je aan het doen?!'
Binnen in het stadhuis stelde wethouder Jeroen Hatenboer de politici gerust: ,,Een stad zonder poppodium is geen stad. Er komt een bovenstedelijk poppodium. Ik heb er alle vertrouwen in."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Emiel Muijderman