Nabij het station in Glanerbrug zijn eerder deze week drie Duitse knapen aangehouden op verdenking van drugshandel. Dat toont wel aan dat het grensdorp nog niet is verlost van drugsoverlast, maar deze is wel afgenomen. De afgelopen jaren werden meerdere drugspanden gesloten, onder meer aan de Cornelis Houtmanstraat.
Burgemeester Onno van Veldhuizen besloot in de zomer van 2016 het drugspand aan de Cornelis Houtmanstraat te sluiten. De 57-jarige eigenaar en bewoner mocht een half jaar lang zijn huis niet meer in. Met zijn terugkeer nam meteen ook de overlast weer toe. Na zijn overlijden eind november wordt het weer wat rustiger in de straat.
Een rondgang deze week door de Houtmanstraat leert dat bijna niemand met naam en toenaam genoemd wil worden in de krant. Mensen die we aanspreken lijken een beetje bang. Een oudere buurtbewoonster loopt richting de bus als ze over haar ervaringen vertelt. "Het is een stuk rustiger geworden, gelukkig wel. Van meneer zelf had ik nooit veel last, maar wel van iedereen die daar aan de deur kwam. Ik voelde me daar wel eens onveilig bij." Volgens haar doet de politie genoeg moeite in het grensdorp.
De speeltuin in de straat werd voorheen nog wel eens gebruikt als hangplek. Ook werd er al eens xtc gevonden. Vorig jaar april opende de burgemeester een nieuwe speeltuin naar aanleiding van een brief van Sander Belt. Sander mocht van zijn moeder namelijk niet meer buiten spelen, omdat die dat te onveilig vond. De verbetering is goed gelukt, als we de buurtbewoners mogen geloven. Er is nauwelijks nog overlast in de speeltuin.
WhatsAppgroep
Andere buurtbewoners beamen dat het de laatste tijd rustig is. Verderop loopt een gezin door de Houtmanstraat. Vader vertelt: "Er is een groep via WhatsApp waar wij ook in zitten. Daarin worden wel eens video's of foto's van verdachte situaties gezet. We blijven alert, maar we wonen hier fijn en gaan voorlopig niet weg."
Niet iedereen is positief. Een man die al meer dan 30 jaar aan de Cornelis Houtmanstraat woont is niet te spreken over de doorstroming in de huurwoningen. "Ik heb soms het gevoel dat de woningcorporaties niet weten waar ze met probleemgevallen naartoe moeten. Die komen dan maar naar onze buurt. Ik zie bijvoorbeeld vaak iemand op één dag langs mijn huis naar de supermarkt lopen. Alleen maar voor bier, bier en bier. Het is een grote puinzooi geweest, maar inmiddels is het rustiger." Of hij zich onveilig voelt? "Nee hoor, ik loop gewoon overal heen. Dat maakt me niets uit."
Els Mulder woont aan de Jacob van Heemskerkstraat, vlakbij de Cornelis Houtmanstraat. "Ik heb op dit moment geen overlast en eigenlijk heb ik dat ook nooit gehad. Ik vang wel eens wat op in de buurt, maar ik heb het idee dat sommige bewoners het probleem groter maken dan het is."
We komen ook nieuwe bewoners tegen. "We zijn hier in oktober komen wonen. Ik heb dus zeker niet alles meegekregen. Wel hebben de buren ons over de situatie verteld, maar we laten ons echt niet bang maken." Een onveilig gevoel hebben deze nieuwelingen dan ook niet.
Verhuizen
Marlou de Bruin heeft het idee dat er een verkeerd beeld van de straat is ontstaan. "Ik woon hier al twaalf jaar. Het is een kindvriendelijke buurt, ik stuur mijn oudste van 10 jaar gerust de straat op. De buren zijn met elkaar begaan, het is echt wel een sociale buurt." Toch hangt er een makelaarsbord aan de woning van De Bruin. "Absoluut niet vanwege de straat, maar vanwege gezinsuitbreiding." De Bruin baalt van de negatieve publiciteit. "We hebben al meerdere bezichtigingen gehad, maar als mensen de straat googelen komt meteen de drugsoverlast tevoorschijn. Via de makelaar hebben we vernomen dat mensen daarom afhaken. Zo ontzettend zonde, want naar mijn mening is er echt niets aan de hand." Dat is lang niet elke bewoner aan de Houtmanstraat met haar eens. Zeker niet de mensen die in de buurt van het nu onbewoonde drugspand wonen. Nu is het weliswaar rustig, maar er is wel degelijk overlast geweest door junks. En er sneuvelde af en toe ook een ruit. Maar nu is het vrij kalm rond het pand.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Emiel Muijderman