De contacten met de politie zijn zo goed, dat het takenpakket wordt uitgebreid. De burgerwacht richt de aandacht nu ook op andere zaken, zoals woninginbraken en overlast. Met name door de succesvolle samenwerking van de burgerwacht en de politie is het project in Glanerbrug een voorbeeld voor andere gemeenten geworden.
,,We gaan nog dagelijks op pad. De contacten met de politie zijn prima. Als het nodig is reageert de politie meteen'', vertelt burgerwachtcoördinator Jeroen Sluik. De vroegere uitsmijter en initiatiefnemer van de buurtwacht vertelt dat er in het afgelopen jaar drie gezamenlijke acties van de politie en de burgerwacht zijn geweest. ,,Dat regelt de politie. Als coördinator en contactpersoon voor de politie krijg ik een dag van tevoren bericht dat de actie wordt gehouden", zegt Sluik. ,,Dat is nodig, want ik moet wel de kans hebben een team op de been te brengen. Ik informeer de mensen die tijd hebben om mee te doen en de volgende dag komt pas een paar uur voor het begin van de actie het bericht hoe laat we beginnen. Tijdens zo'n actie is de politie soms wel met vijftien tot twintig mensen aanwezig in het dorp. Onopvallend, lopend, op de fiets of in de auto. En dan zijn we met onze burgerwacht ook van de partij." Sluik zelf heeft vrijwel dagelijks contact met de politie. Bovendien traint de politie de vrijwilligers van de burgerwacht, waarbij de nadruk ligt op het snel doorgeven van een duidelijk signalement van een verdachte.
Koppels
De activiteiten van de burgerwacht zijn vooral in delen van de middag en de avonden. Dan gaan de burgerwachten met één of twee koppels in burger de straat op. Op wisselende tijden wordt vanaf bepaalde locaties gepost.
Wijkagent Dennis Baaijens onderhoudt de contacten met de burgerwacht en volgens hem is het project in Glanerbrug uitzonderlijk vergeleken met andere dorpen en steden in het land. ,,Een keer in de zes weken komen we samen. Dan hebben we het over de dingen die goed verlopen, maar ook over zaken die minder goed gaan. De eerste tijd waren we vooral bezig een vertrouwensband op te bouwen", aldus Baaijens.
Extra ogen
Voor de politie zijn de burgerwachten de extra ogen in het dorp. ,,Zij geven ons alle informatie door. Tips, verdachte situaties, foto's en filmpjes, kentekens, noem maar op. Omgekeerd krijgt de burgerwacht uit het oogpunt van privacy geen informatie van ons. We zijn nu bezig om wat verder te kijken en de burgerwachten meer aandachtspunten te geven. Dan letten ze ook extra op locaties waar omwonenden andere overlast ondervinden dan de hinder van drugsdealers en drugsgebruikers."
Dat de Glanerbrugse burgerwacht een voorbeeldfuntie heeft merkten Sluik en Baaijens toen ze vorig jaar op het politiecongres in Den Haag in een workshop tekst en uitleg gaven over de aanpak in het grensdorp. ,,Onze intensieve samenwerking en het convenant dat we samen met de gemeente en de politie hebben getekend werden als uitzonderlijk gezien", aldus Sluik.
Voorzichtiger
De coördinator meldt dat de vrijwilligers voorzichtiger omgaan met het plaatsen van zelfgemaakte of aangereikte foto's en filmpjes van verdachte situaties, nadat daar ruim een jaar geleden bezwaar tegen werd gemaakt door iemand die op sociale media werd afgeschilderd als drugsdealer. De burgerwachten weten ook dat Glanerbrug absoluut nog niet is verlost van de overlast die dealers en junks in het dorp veroorzaken. ,,Vooral de stationsomgeving is nog altijd een gewilde locatie voor een snelle deal, ook voor Duitsers. De mensen stappen uit de trein rechtstreeks in een auto die klaar staat of springen achterop een fiets of scooter. Ze rijden een rondje en als onderweg de deal is gesloten, dan stappen ze zo weer op de trein", vat Sluik samen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Reinier van Willigen