Waarom ook zo'n bordje op dat Balengebouw? "Dit is natuurlijk een monument voor de stad. Door de grote stadsbrand in 1862 is veel verloren gegaan en bouwwerken van na die tijd waren vaak van een matige kwaliteit", zei voorzitter Dick Buursink van de SHSEL. Hij is enthousiast over het voormalige textielpand. "Het staat er sinds 1907, al meer dan 110 jaar. Dat is toch bijzonder? Het is zo'n prachtig gebouw."
Belangrijke historie
De 88-jarige Henk Bollen mocht de schroeven vastdraaien waarmee het bordje op de buitenmuur aan de Lonnekerspoorlaan zit. Er klonk nog net geen applaus toen het bord vastzat, maar de aanwezige bestuursleden van de SHSEL legden het wel op de gevoelige plaat vast. Over de hoogte van het bordje was trouwens vooraf nog wel wat discussie. "Want kinderen moeten het wel kunnen lezen." De historie van het gebouw moet breed bekend blijven. Dat is volgens Buursink belangrijk.
Op het bord staat onder meer informatie over de restauratie van het pand. Zo werd er een extra glazen verdieping aangebracht. Buursink: "Ik stond hier toen bijna elke dag om daar naar te kijken. Een hele mooie operatie." Ook informatie over de vroegere spinnerij, de vuurwerkramp en het Jan Cremer-museum zijn terug te vinden op het infobordje. In het pand zit momenteel onder de meer de redactie van De Twentsche Courant Tubantia.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Emiel Muijderman