Sinds 1 oktober 2017 kunnen stellen van het gelijke geslacht ook in Duitsland trouwen. Voorheen was alleen een geregistreerde partnerschap mogelijk. In Ahaus bleef de stormloop van trouwlustige homostellen uit. "We wonen in het conservatieve Münsterland", zegt Brusse met een glimlach. "Een homostel dat hier trouwt valt op. Zeker niet in negatieve zin, maar misschien durven sommige stellen het nog niet aan."
Met hun huwelijk wilden de beide Nederlanders een statement maken. "De laatste 20 jaar hebben homoseksuelen in Duitsland behoorlijk gevochten voor het homohuwelijk. We zijn gaan trouwen om te laten zien dat we dat waarderen", legt Brusse uit.
Geen noodzaak
In Nederland kunnen homostellen al sinds 2001 in het huwelijk treden. "Ja, we hadden het al eerder kunnen doen. Maar jaren geleden, toen we nog in Enschede woonden, zagen we de noodzaak niet en waren we ook zo gelukkig", aldus Silder. Ze hebben een geregistreerd partnerschap uit Nederland, maar konden dat niet overzetten naar Duitsland. Ze blijven er nuchter onder. "Na 40 jaar voelt onze relatie niet anders", zegt Brusse. "Maar dat we nu officieel getrouwd zijn, betekent heel veel voor ons."
In Duitsland is het prettig wonen, zeggen de twee. In het begin leverde het wel een aantal praktische problemen op. "Met ons geregistreerd partnerschap hadden we in Duitsland minder rechten dan in Nederland", legt Brusse uit. "We moesten veel met de notaris regelen", aldus Silder. "Het ging vooral om erfrecht en belastingen. Voor getrouwde heterostellen was dat zó geregeld, maar voor homostellen leverde dat talloze problemen op."
Felle strijd
Die drempels zijn er nu niet meer. Dat geeft hoop voor volgende generaties, zeggen Brusse en Silder. De strijd voor het homohuwelijk heeft in Duitsland jaren geduurd en werd veel feller gevoerd dan in Nederland. "Voor Duitsers heeft een huwelijk traditioneel een andere emotionele waarde dan voor Nederlanders", zegt Brusse. "Dat heeft te maken met het sterke geloof van veel Duitsers en de invloed van de kerk. Daarom hoort voor God trouwen voor velen er gewoon bij."
De twee merken dat veel Nederlanders om die reden niet beseffen dat het homohuwelijk in Duitsland nu nog zo'n groot thema is. "In Duitsland hebben ze stukje bij beetje gevochten voor de Ehe für alle. Het homohuwelijk is in Nederland inmiddels 16 jaar gaande. Niemand denkt er meer over na", aldus Silder.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Carlo ter Ellen