Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

VIDEO: De oude grensstenen van Hengelo

316185 markestenen

De grens van de gemeente Hengelo werd in 1820 officieel vastgesteld. Dat gebeurde met zogenaamde grensstenen (en ook grenspalen). Het bestaan van deze stenen is maar bij weinig mensen bekend. Werkgroep Markestenen Hengelo maakt zich daarom hard voor het behoud. Dit om te voorkomen dat deze markeringen verdwijnen door onwetendheid en onverschilligheid. "Het is cultureel historisch erfgoed dat herinnert aan de oude geschiedenis van Hengelo."

Op de vernieuwde Cultuurhistorische Waardenkaart van Hengelo is heel wat te ontdekken. Alle monumenten en oorlogsmonumenten staan er onder meer op, maar dus ook de oude grensstenen van Hengelo. Die geven de vroegere markegrenzen aan, een afbakening van gronden van groepen boeren ten opzichte van andere buurschappen. De kaart vermeldt 35 grenspalen en grensstenen. Acht daarvan zijn de oorspronkelijke stenen. De werkgroep heeft al veel bereikt. Zo zijn de oude oorspronkelijke stenen inmiddels tot gemeentelijk monument verklaard.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.