Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Frans uit Enschede krijgt minder uren hulp in huis: 'Maar heb haar zo nodig!'

313268 download 1 46
Beeld: Reinier van Willigen

De gehandicapte Frans Heijne kan zelfstandig wonen, maar dat is mede te danken aan zijn hulp in de huishouding: Roelie. Die is nu door de gemeente gekort op haar uren.

Frans maakt zich zorgen, maar kan gelukkig ook een grapje maken over zijn eigen beperking. "Een keer kieperde de volle frituurpan over de vloerbedekking. Ik laat nogal eens iets vallen, moet je weten. Tja, het werd een beetje glad. Ik heb maar laminaat laten leggen."

Slecht zichtvermogen
Heijne (53) overdrijft niet. Hij ziet met zijn rechteroog maar 20 procent, links 70 procent. Bovendien loopt Frans dus moeilijk. "Als ik met jou buiten loop, moet ik met honderd procent aandacht bij mijn benen zijn. Verlies ik even de concentratie, dan blijft dat ene been gewoon staan en val ik."

De Enschedeër liep zuurstoftekort op bij de geboorte. Hij leerde leven met de beperkingen in lopen, coördinatie, gezichtsvermogen en fijne motoriek. Vandaar ook dat de medewerker bij de sociale werkvoorziening recht heeft op ondersteuning in het huishouden van de gemeente.

Aanvankelijk zes uur per week, daarna vijfenhalf, toen vijf uur en sinds oktober drieënhalf uur. "Toen de gemeente na een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep met iedereen een nieuw keukentafelgesprek moest voeren, kwam er drieënhalf uur uit de bus."

"Terwijl de vorige beschikking vermeldde dat die vijf uur tot 2021 van kracht bleven." Heijne liet advocaat Petra Gerritsen namens hem bezwaar aantekenen.

Afhankelijk
Hoewel er signalen zijn dat Roelie de gekorte uren toch weer terug krijgt, maakt Frans zich zorgen. "Ik geloof het pas als het zwart op wit staat. Dat ik zelfstandig kan wonen, is vooral ook mogelijk door Roelie. Het komt regelmatig voor dat borden vol eten op de grond vallen. Ik knoei met eten koken, gooi koffie op mijn kleding en val wekelijks wel een keer."

Gelukkig voor Frans brak hij nooit iets. Omstanders schrikken nogal eens als Frans weer eens onderuit gaat. "Zolang ik weer opsta, is er niets aan de hand", luidt zijn standaardgrap. Omdat zijn kleding vaker dan bij anderen vuil wordt, moet hij meer wassen.

"Roelie is zeker anderhalf uur kwijt aan strijken. Ze houdt onvoldoende tijd over voor de rest. Omdat dit pas sinds oktober speelt, is mijn huis nog niet vervuild. Maar daar kun je op wachten."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.