Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Vereenigingsgebouw Stork in Hengelo krijgt hotel-aanbouw

312492 radio vereenigingsgebouw1

HENGELO Aan de achterzijde van het Vereenigingsgebouw Stork komt een nieuwe aanbouw met twaalf hotelunits. Dat is het plan van de toekomstige eigenaar van het rijksmonument, investeerder Bernard ten Doeschot. Het uit 1894 daterende gebouw, sinds 2013 eigendom van de gemeente, krijgt een functie met congres-, horeca-, hotel- en vergaderfaciliteiten.

De nieuwe eigenaar gaat het zwaar verwaarloosde gebouw helemaal opknappen. De buitenkant wordt daarbij in de oorspronkelijke staat hersteld, waarbij ook de vroegere kraag een wit hekwerk met balkon op de bovenverdieping aan de voorzijde weer terugkomt. Het interieur wacht een ingrijpende verbouwing om het geschikt te maken voor de door de gemeente aangegeven gebruiksfuncties.

Ook de tuin wordt zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht, waarbij ook aan een vijver is gedacht, die er vroeger eveneens lag. De Berflobeek komt straks in die vijver uit. Wethouder Jan Bron, die Hart van Zuid in portefeuille heeft, is bijzonder ingenomen met de grondexploitatie-overeenkomst, die nu met oud-Hengeloër Ten Doeschot is gesloten. Het Vereenigingsgebouw wordt de parel van de stationsomgeving , zegt hij.

Ten Doeschot is sinds vorig jaar in beeld, er ligt ook al een koopovereenkomst op tafel. De gemeente is via een makelaar ruim een jaar de boer op geweest, op zoek naar een koper die het rijksmonument een nieuwe toekomst wil geven. Ten Doeschot kent het kunstje: zo kocht hij in 2009 hotel t Lansink en breidde dit complex uit. Hij schakelde architect Rob Brouwers van bureau Satijn Plus uit Born in voor het restauratieplan en de hoteluitbouw van het Vereenigingsgebouw.

Ten Doeschot koopt het rijksmonument voor het symbolische bedrag van één euro. Van de gemeente krijgt hij één miljoen euro mee voor de bodemsanering en het plegen van achterstallig onderhoud. Zelf betaalt de belegger 51 mille voor de procedure die samenhangt met de wijziging van het bestemmingsplan. Die is namelijk noodzakelijk vanwege de hotel-aanbouw.

Daarom zal de verbouwing voorlopig ook nog niet beginnen. Eerst moet het nieuwe bestemmingsplan zijn goedgekeurd, waarna begin december volgend jaar de overdracht volgt. Over de toekomst van het leegstaande Primoteq-gebouw bij het Vereenigingsgebouw is bij de gemeente niets bekend. Mocht Ten Doeschot daar ook wat mee willen, dan zal hij met eigenaar VMF Stork in zee moeten.

De aanbouw van een nieuw hotelgedeelte aan het rijksmonument stuit volgens Bron niet op bezwaren van erfgoed-groeperingen: de werkgroep industrieel erfgoed, waarin onder meer de monumentencommissie en de rijksdienst cultureel erfgoed zijn vertegenwoordigd, heeft met het plan ingestemd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.