HENGELO Verreweg de meeste ondernemers uit de horeca-wereld, die Berto Mulder, voorzitter van de Hengelose afdeling van Kon. Horeca Nederland, over de plannen voor de invulling van het marktplein benaderde, reageerden negatief. Daarbij ging het niet zo zeer over de ontwerpen, maar vooral over de presentatie, de organisatie en de uitvoering van de campagne om de Hengeloërs uit drie ontwerpen te laten kiezen.
Dat liet hij maandagavond in brasserie So Nice weten tijdens Hengeloos Peil, het gezamenlijke discussieprogramma van Radio Hengelo TV, de Twentsche Courant Tubantia en Schouwburg Hengelo. De organisatoren Stichting Centrummanagement Hengelo, Bureau Hengelo en Stichting Vastgoed Hengelo waren niet aanwezig, ondanks eerdere toezeggingen.
Hier zou ook het winnende ontwerp bekend worden gemaakt. Maar ze waren geïrriteerd over een artikel in TC Tubantia over kritiek van ondernemers over de procedure en de toonzetting in een column. Mulder had SCH-voorzitter Roland Schwind nog wel aan de telefoon gehad. Hij heeft uitgelegd dat hij boos was. Maar je kunt toch niet verwachten dat niemand kritiek heeft?
Over de kansen van de vestiging van meer horecazaken langs het huidige marktplein een veel gehoorde wens van de Hengeloërs - was Mulder helder: dat is kansloos. In deze situatie zie ik geen mensen naar een cafeetje aan het plein gaan. Het is er niet gezellig en er staat geen pand dat als horeca is ingericht. Ik zie niemand in de rij staan die daar een pandje wil huren.
De marktbond werd pas op de valreep door de SCH voor een gesprek uitgenodigd, nadat de stichting op de hoogte raakte van de kritiek uit ondernemerskringen. Dat vertelde marktbondvoorzitter Ben Geelink. Hij kon zelf overigens niet stemmen: Geelink woont in Borne. De marktbond is wel bereid te verplaatsen indien het alternatief net zo goed is als huidige locatie, zo niet beter, zo legden de partners eerder uit bij de presentatie van de ontwerpen.
Opmerkelijk was nog de suggestie van Mondria Investments, de eigenaar van het V&D-pand: volgens dit vastgoedbedrijf moeten alle winkels rond het plein van zwarte markiezen worden voorzien. Zo zou een sjieke uitstraling ontstaan. Het Rotterdamse architectenbureau West 8 kreeg vorige week overigens de meeste stemmen met een ontwerp voor een kopie van het Hijschgebouw op het plein.
De voorkeur van voorzitter Hans de Gruil van de gemeentelijke monumentencommissie gaat daar ook naar uit, al hoeft het wat hem betreft geen Hijschgebouw te worden. Dat heeft daar ook nooit gestaan. Als het maar weer spannend wordt om op de markt te lopen. Waar het De Gruil om gaat is het verkleinen van het marktplein en een invulling met activiteiten op het gebied van cultuur en horeca.