Herinvoering van gratis mogen storten, halvering van de voorrijkosten voor het ophalen van grofvuil en een lager restafvaltarief voor bewoners van hoogbouw: middels die maatregelen hoopt het college dat de afvaloverlast in Enschede afneemt. Het laatste woord is volgende maand aan de gemeenteraad.
Sinds de invoering van diftar, op 1 januari 2017, wordt er veel meer afval gescheiden. De keerzijde van diftar is dat de illegale afvaldump is toegenomen en naast afvalcontainers verspreid over de hele stad afvalzakken worden geplaatst.
Stortquotum
Hoewel alleen EnschedeAnders en PvdA vraagtekens zetten bij het functioneren van het afvalbeleid, erkennen de raadsfracties wel dat de verrommeling in de stad is toegenomen. De meeste partijen denken dat herinvoering van het stortquotum soelaas kan bieden.
Tot dit jaar konden Enschedese huishoudens per jaar 300 kilo grofvuil gratis storten bij een van de drie afvalbrengpunten in de stad. De kosten voor deze service (20 euro per huishouden) waren verrekend in de afvalstoffenheffing. Herinvoering van het oude stortquotum is voor de gemeente geen optie, want dat zou het afvaltarief met 20 euro verhogen. Bovendien staat een stortquotum haaks op de gedachte achter diftar: de vervuiler betaalt. Om inwoners toch tegemoet te komen stelt het college een stortquotum van maximaal 75 kilo per jaar voor.
VoorrijkostenWie zijn bankstel of ander grofvuil kwijt wil en het niet kan wegbrengen, kan de huisraad door Twente Milieu laten ophalen. De voorrijkosten zijn dit jaar op 45 euro. Te hoog, vinden veel partijen in de gemeenteraad. Afvalwethouder Hans van Agteren heeft de zorgen vanuit de raad laten omzetten in een nieuw plan. Hij stelt voor om de voorrijkosten terug te brengen naar 20 euro.
HoogbouwDe bewoners van appartementen en flatgebouwen wil de gemeente ook tegemoetkomen. De hoogbouw heeft in Enschede geen mogelijkheid om groente-, fruit- en tuinafval (gft) te scheiden. Toch betalen ze in hun tarief mee voor de verwerking van dit afval, dat bij laagbouw wordt opgehaald. "Nu kunnen hoogbouwbewoners hun vuilniszak van 30 liter kwijt in de ondergrondse container. Dat kost 86 cent", aldus Van Agteren. "Vanaf volgend jaar hoeven zij nog maar 76 cent per aanbod te betalen."
Alle maatregelen (stortquotum, voorrijkosten en verlaging tarief voor hoogbouw) kosten 7,35 euro per huishouden per jaar. Daar staat een voordeel van 5 euro per huishouden tegenover door het uitkeren van het dividend over de aandelen van afvalenergiecentrale Twence die Enschede heeft. Netto wordt het vaste deel van de afvalstoffenheffing volgend jaar dus verhoogd van 200 naar 202,35 euro. Ook wordt er een bedrag van 440.000 euro uit het spaarpotje voor afvalkosten gehaald.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Annina Romita