Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Bijna 300 vogels te zien bij vogelvereniging De Goudvink

305488 download 124

Zo'n 260 vogels waren afgelopen weekeinde te bewonderen op de jaarlijkse tentoonstelling van de Glanerbrugse vogelvereniging De Goudvink. Gerard Korte is de nieuwe clubkampioen van De Goudvink. Dat werd vrijdagavond bekendgemaakt.

Hij behaalde 463 punten, de hoogste score voor zijn vijf beste vogels. Het bondskruis was dit jaar met 94 punten voor de Irish fancy van Bert Hemme. Tot mooiste vogel van de show werd, met een score van 95 punten, de roodborst tapuit van Eddie Stübener gekozen.

De meeste van de 85 leden tellende vereniging houdt zich bezig met het kweken van tropische vogels. Ongeveer tien leden kweken Europese cultuurvogels. Sijzen, putters en goudvinken zijn bekende voorbeelden. Eddie Stübener, Bas Morshuis en Freddy Elbert hebben de afgelopen jaren niet alleen nationaal, maar ook internationaal successen behaald met hun Europese cultuurvogels.

Zaadeters
Freddy heeft in zijn drie volières ongeveer 40 vogels, zowel zaad- als insecteneters. Elke dag houdt zijn hobby hem wel een uur of anderhalf bezig. Maar er zijn ook periodes in het jaar dat hij nog meer tijd aan zijn vogels besteedt. "In het voorjaar verzamel ik de koppen van paardenbloemen. De zaden vries ik in. Het zaad uit die koppen is namelijk een welkome aanvulling op het zaad dat ik in de winkel koop."

Vogelvangers
De Goudvink is opgericht in 1950, door met name vogelvangers. Glanerbruggers gingen vroeger graag met lijmstok of een slagnet en een lokvogel op pad om sijsjes, putters of goudvinken te vangen.

"Die vogels mocht je niet vangen of vervoeren, maar wanneer je ze in het hok had, kon de politie je niks meer maken. Een spannende tijd", blikt voorzitter Egbert van Dijk met een glimlach terug op die spannende tijden. Een jaar later werden de gesloten ringen ingevoerd. "Je werd verplicht ook je wildzang te ringen. Wildzang was voortaan de Europese cultuurvogel. Daarmee was het vangen definitief afgelopen. Je kunt ze nu alleen nog kweken, ruilen of kopen op een beurs. Als er tegenwoordig een vogel in je hok wordt aangetroffen die niet is geringd en geregistreerd, hangt je een fikse boete boven het hoofd."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.