Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Laatste reddingspoging Hengelose €˜stadhuisceder €™

300932 ceder

HENGELO De Hengelose Natuur- en Milieuraad (NMR) onderneemt een laatste reddingspoging voor de stadhuisceder op het Burg. Jansenplein. De boom moet weg in verband met de herinrichting van het plein en daar is de NMR fel tegenstander van. De raad is nu een mailactie begonnen voor het behoud van de atlasceder.

'MIDWINTERHOORN'
Wie kent hem niet. Hij hoort bij het stadhuis zoals de midwinterhoorn bij de jaarwisseling. Toch moet de ceder weg. Een heel nieuw plein kan volgens de stadsontwikkelaars niet samen met de Stadhuisceder. Het is een sta-in-de-weg, neemt teveel terrasruimte in, verstoort zichtlijnen en past niet in het stedelijk gebied , aldus de NMR.

KERNGEZOND
Atlasceders kunnen eeuwenoud worden, aldus de raad. Deze is nog kerngezond en kan prima ingepast worden in het nieuwe plan. De boom heeft een belangrijk verkoelende werking in de binnenstad op hete dagen en vangt fijnstof af. Daarbij is hij een van de laatste grote bomen in de binnenstad. Er zijn er al heel veel gesneuveld. We moeten zuinig zijn op wat we nog hebben.

'MASSAAL VERZET'
Vijf jaar geleden kreeg de NMRH het via een handtekeningenactie bij de gemeenteraad nog voor elkaar dat de boom kon blijven staan tot de herinrichting. De raad pleit nu voor massaal verzet tegen dit onzalige plan. Dat kan net het duwtje geven om de boom te redden van de ondergang. De raad hoopt op veel reacties op mailadres [email protected].

ANDERE BOOM
ProHengelo heeft zich eerder ook al ingezet voor het behoud van de ceder. En breigroep Stitch & Bitch pakte de boom al eens in als stil protest tegen de dreigende ondergang van de boom. Wethouder Marcel Elferink gaf eerder aan dat er een heel mooie, volwaardige boom voor terugkomt. Ook zullen er nog zo n dertig kleinere bomen worden geplaatst.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.