Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Haverkamp uit Enschede spint garen bij invoering van diftar

298623 download 67 1

Het is een staaltje van vooruitziend ondernemerschap waar de Haverkamp Groep patent op lijkt te hebben. Op 1 januari werd diftar ingevoerd in Enschede. Sinds dezelfde datum is het eigen afvalbrengpunt voor bedrijven, ook toegankelijk voor particulieren.

"Het begint rond te zingen dat wij over het algemeen lagere tarieven hanteren dan bij de afvalbrengpunten van bijvoorbeeld Twente Milieu", aldus Manon Haverkamp (28). Met haar broer Bas (26) vormt zij de tweede generatie van de directie. Zij nemen het roer van het bedrijf steeds meer over van hun vader Johan Haverkamp (65).

Goedkoper

Wie de tarieven vergelijkt, begrijpt waarom de particuliere stroom bij Haverkamp dit jaar enorm is gestegen en de aanhangers en huurbusjes vaak af en aan rijden. Puin stort je bij Haverkamp voor 40 cent per 10 kilo, bij een gemeentelijk brengpunt van Twente Milieu kost dat 1,50 euro. Voor hout geldt bij Haverkamp een tarief van 70 cent, bij Twente Milieu is dat 1,50 euro. Voor restafval wordt op beide adressen 1,50 euro per 10 kilo in rekening gebracht. Het afval wordt op eigen terrein ingezameld, uitgesorteerd en over de weg afgevoerd. Er is sinds 1 januari veel werk bijgekomen, maar dat hoort er bij.

Een gouden idee
Drie jaar geleden bleek het oprichten van een commerciële containertak, Rodebak, al net zo'n gouden idee. "We hadden elke dag veel afval omdat we werken voor onder andere corporaties en zorginstellingen met schoonmaken, asbest verwijderen en ontruimen. Daar moesten we steeds zelf containers voor huren, wat behoorlijk in de prijzen begon te lopen. Daarom hebben we in 2014 zelf een truck met een aantal containers aangeschaft", legt Manon Haverkamp (28) uit.

Lucratief
Containerverhuur is de vierde tak van het in 1973 opgerichte familiebedrijf, naast onderhoud en schilderwerk, asbestsanering en sloopwerk en vastgoedbeheer. Haverkamp bezit in Enschede een stuk of vijftien (bedrijfs)panden en ongeveer 150 studio's, appartementen en kamers voor hoofdzakelijk studenten.

Manon Haverkamp: "Vrijwel meteen nadat we onze eerste containers hadden gekocht, kregen we uit onze eigen klantenkring de vraag of we ook voor hen wilden rijden."

Rodebak
De containers waren aanvankelijk blauw. Manon wist haar vader ervan te overtuigen dat rood beter zou zijn en de handelsnaam Rodebak moest worden. "Veel concurrenten hebben ook rode containers. Als mensen zo'n container zien maar de naam niet meer weten, zullen ze waarschijnlijk gaan googelen op 'rode bak'. Dan komen wij bij die zoekopdracht als eerste naar boven."

De naam is bovendien geregistreerd bij het merkenregister voor de Benelux, zodat een ander bedrijf het concept niet kan kopiëren.
De omzet van Rodebak Nederland en Rodebak Twente samen bedraagt inmiddels zo'n 1,5 miljoen euro.

De onstuimige groei noopte tot een aanpassing in de bedrijfsvoering. "Twente blijft ons kerngebied. Daarbuiten doen we het zo gemakkelijk mogelijk, al leveren we natuurlijk wel kwaliteit. We investeren daar alleen niet in reclame en zo."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.