Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Enschedeërs richten stichting op voor koning van de smartlap

288384 816713

Hoe zorg je ervoor dat klassieke Nederlandstalige liederen en toekomstige meesterwerken over honderden jaren nog steeds gedraaid worden? De drie Enschedeërs Karina Kogelman-Veld, Jootje Meijer en Jeffrey Veld zetten zich er actief voor in.

Het drietal uit Enschede richtte donderdag 18 augustus de Stichting Cultureel Erfgoed Johnny Hoes (SCEJH) op. Jeffrey Veld: "Wij zien Hoes als grondlegger en pionier van de hedendaagse Nederlandse muziek. We proberen nieuwe ontwikkelingen te stimuleren." TV Enschede FM sprak met Jeffrey Veld, beluister dat fragment hierboven terug.

Johnny HoesHoes was bekend als de koning van de smartlap. Zijn single uit 1961, Och, was ik maar bij moeder thuis gebleven, is het best verkochte Nederlandstalige 45 toerenplaatje: 450.000 exemplaren gingen over de toonbank. Ook had hij zijn eigen radio- en televisieshows. In 1964 begon hij in het Limburgse Weert platenmaatschappij Telstar waar muziek van onder andere de Zangeres Zonder Naam, de Heikrekels, Normaal, Doe Maar en Henk Wijngaard uitkwam. Hoes was bovendien de producer van wereldhit De Vogeltjesdans van de Electronica's.

Over de datum waarop de stichting is opgericht, is nagedacht. Hoes, overleden in 2011 op 94-jarige leeftijd, zou dit jaar 100 jaar zijn geworden. Nu de stichting er daadwerkelijk is, kan het drietal zich inzetten voor zijn grootste passie: muziek. Kogelman-Veld: "Ik ben er sinds heel vroeger mee besmet. Mijn ouders luisterden altijd Nederlandse en Duitse muziek, het zou doodzonde zijn als dat niet meer gebeurt."

Om dat te voorkomen, stelde SCEJH een vijfjarenplan op. In die tijd wil de stichting haar bestaansrecht bewijzen en een museum ter ere van Hoes oprichten in Weert, de plaats waar de zanger overleed en zijn grootste successen boekte. Ondertussen wil de stichting als platform dienen voor ambitieuze Nederlandse artiesten en tegelijkertijd andere muziekevenementen ondersteunen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.