Groeiende werkdruk, uitval, beperking van arbeidstijden en een stevige salarisachterstand: de musici van de regionale orkesten in Oost-Nederland worstelen dagelijks met de gevolgen van de bezuinigingen die vier jaar geleden onder de toenmalige staatssecretaris Halbe Zijlstra werden doorgevoerd.
Bestuurder Marcel Kotman van FNV Media & Cultuur spreekt van schrijnende toestanden, vooral in de regio. Van orkesten wordt verwacht dat ze nog steeds hetzelfde doen, terwijl ze meer dan de helft van hun subsidie zijn kwijtgeraakt. Vooral het Orkest van het Oosten is een groot slachtoffer van de bezuinigingen. Onder de vorige directie is de indruk gewekt dat het financiële gat wel eventjes door de markt zou worden opgevuld. Dat is mislukt. De musici zijn daar nu de dupe van.
Oplossing ver weg
Een oplossing van de problemen lijkt nog ver weg. Vlak voor de zomervakantie liepen de al twee jaar slepende cao-onderhandelingen in de muzieksector vast. Het pleidooi van de bonden voor vermindering van de werkdruk en een looneis van 1,5 procent werd door de Nederlandse orkestdirecties verworpen.
Volgens Kotman is voor een groot deel van de musici de maat nu vol. Ze kunnen geen kant meer op. Ze hebben allemaal 30 tot 40 procent van hun werktijd ingeleverd, maar moeten nog steeds hetzelfde doen. Dat leidt tot onaanvaardbare toestanden, die ook nog eens niet door de buitenwereld worden erkend. Iedereen denkt: Die musici hebben het hartstikke goed . Maar de realiteit is bloed, zweet en tranen.
Samenwerking
Onzekerheid is er bij de twee Oost-Nederlands orkesten ook over de mogelijke gevolgen van de samenwerking, waartoe minister Bussemaker ze per 1 september 2019 heeft verplicht. Toch leeft intern de hoop dat juist samenwerking tot verbeteringen kan leiden voor de musici.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Emiel Muijderman