Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Buurtbewoners: 'Transburg is geen moordwijk'

287684 kremersmaten buurt

De Enschedese buurt Transburg ligt onder een vergrootglas na de dood van Marnellyson Quirindoongo. Het is een volksbuurt met een boel mensen. Transburg leeft. Altijd.

Wie voor het eerst in de buurt Transburg is, voelt zich verdwaald en verloren. Het is er een wirwar van straten en steegjes. Transburg - onderdeel van de wijk De Bothoven - telt 374 huurwoningen, vijf straatnamen en ontelbaar veel verborgen routes. Dit doolhof staat nu even niet zo goed op de kaart.

Onenigheid
Het lichaam van Marnellyson Quirindoongo werd woensdagavond levenloos aangetroffen in een woning aan de Kremersmaten. Volgens de politie is de man overleden na een onenigheid. Er werden drie mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Quirindoongo. Twee van hen, de 27-jarige huurder van het appartement en een 18-jarige Enschedeër, zijn inmiddels geen verdachte meer. Zij worden nu behandeld als getuigen. Een 23-jarige man uit Hengelo blijft nog wel verdachte. Wat zegt dit incident over de buurt Transburg?

Noorderhagengroep
"Transburg is geen moord- en drugswijk", zegt bewoonster Susan Karssen. Vervelend vindt ze het dat haar buurtje weer slecht in het nieuws is. Vorig jaar was er nog een steekpartij en nu deze dode man. Er gingen direct verhalen rond over drugsgebruik en de Noorderhagengroep, een club van zo'n 25 jonge criminelen van voornamelijk Antilliaanse komaf.

"Wij wonen hier en zien de buurt echt anders." Karssen vertelt over haar ruime woning met drie verdiepingen en de fijne mensen om haar heen. Ze wil hier niet meer weg. "We zijn een kleine eenheid. Een buurt moet leven, anders was ik wel naar een bejaardentehuis gegaan."

Veel verloop
Transburg is een dichtbebouwd buurtje langs de spoorlijn naar Glanerbrug met eengezinswoningen en appartementen uit 1982. Dicht bebouwd, weinig groen, rommelig en geïsoleerd kenmerken de buurt. Aan de gevels hangen kleurrijke plattegronden voor verloren zoekers. In het hart van de buurt klinkt het geluid van blaffende honden en een stevige muziekbeat. Transburg leeft. "Altijd", zegt buurtbewoonster Janieke Blom (28). "En daardoor voel ik me hier juist heel veilig." Samen met hond Lot maakt ze dagelijks meerdere rondjes door de wijk. Of het nou licht of donker is. "Ik ken veel mensen in de buurt, dus als ik een gil geef, weet ik zeker dat iemand me komt helpen. Ik woon daarom liever hier, dan in een straat met maar een paar mensen."

Isolatie en irritatie
De woningen in deze wijk zijn relatief betaalbaar en liggen dicht bij het centrum. Volgens verhuurder Domijn is de werkloosheid in de buurt relatief groot en het gemiddelde inkomen lager dan in de rest van Enschede. De bewoners zijn vaak studenten of mensen die tijdelijk een sociale huurwoning nodig hebben. Er is veel verloop.

En waar veel mensen samen wonen, ontstaat vaak verlast. In Transburg gaat het vooral om rondslingerend afval en geluidsoverlast. De huizen zijn slecht geïsoleerd, waardoor elke voetstap hoorbaar is. En met elke voetstap groeit de onderlinge irritatie.

Leefbaarder
Er is de laatste jaren veel veranderd in de buurt. Verhuurder Domijn, de gemeente Enschede en de wijkraad De Bothoven zorgden ervoor dat Transburg schoner, groener en dus leefbaarder werd. "De verlichting wordt nog aangepakt", weet wijkagent Bennie Visschedijk. Hij deelt deze zaterdagochtend flyers uit om meer duidelijkheid te krijgen over de dood van Quirindoongo. Is Visschedijk druk met deze wijk? "Op crimineel vlak niet, maar op sociaal vlak wel. Er is geregeld onenigheid."

De meeste vormen van criminaliteit komen in Transburg dus gemiddeld niet vaker voor dan elders in Enschede. Toch wordt hier volgens de gegevens van Domijn wel meer overlast ervaren en voelen bewoners zich relatief vaak onveilig. Ouders durven hun kinderen niet buiten te laten spelen en ouderen durven hun hond niet meer uit te laten. Ook deze 'angstige' mensen wonen in deze buurt. Het bewonersverloop is groot, waardoor niet iedereen een binding met de buurt voelt.

Buurtpreventie-app
In het hart van de buurt is sinds anderhalf jaar het wijkcentrum verdwenen. "Dat is wel heel jammer", vindt Karssen. "Toen hadden we meer zicht op wat er allemaal speelde." De gezamenlijke, spreekuren van de wijkraad, Domijn en de politie zijn verplaatst naar de Performance Factory. Om het gevoel van veiligheid te vergroten is er ook een buurtpreventie-app met zo'n dertig deelnemers. Wijkagent Visschedijk herinnert zich nog een geslaagd multicultureel feest. "Wordt het niet weer eens tijd voor zo'n feest?" Karssen en haar buren vinden het een goed idee. Transburg kan wel een feestje gebruiken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.